Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Ischemia cerebrală prin hipodebit (1)

Viața Medicală
Acad. Constantin POPA marţi, 16 august 2016
     Debitul sanguin cerebral (DSC) a fost evaluat la început pe animal și apoi la om, însă cea mai mare parte a metodelor experimentale de evaluare au suferit diverse grade de eroare. În cazul în care circulația cerebrală nu este riguros izolată, măsurătorile sunt încărcate prin comunicare cu circulația extracraniană. Invers, dacă anastomozele sunt complet suprimate, o parte a fluxului cerebral scapă măsurătorilor, ceea ce explică cifrele relativ mici ale unor autori. Între altele, metodele experimentale pot genera reflexe vasomotoare care pot modifica debitul.
     În prezent, se admite că, în decubit și în normocapnie, la adultul normal, debitul sanguin cerebral se situează între 50 și 55 ml/100 g/min, debitul sanguin cerebral total al creierului este de 750 ml/min pentru un creier cu greutatea medie de 1.350 g, ceea ce reprezintă 15% din debitul cardiac (tabelul 1).
     Comparat cu debitul altor organe, DSC este cu mult mai mic decât debitul sanguin renal (420 ml/100 g/min – cel mai ridicat din organism), inferior debitului miocardic (84 ml/100 g/min), egal cu cel hepatic (57 ml/100 g/min) și nu este superior decât debitului pielii (12,8 ml/100 g/min) și țesutului rezidual (1,4 ml/100 g/ min).
     Deși nu reprezintă cifre absolute, este interesantă comparația dintre debitul carotidei interne și cel al carotidei externe care, după Schmidt și colab., ar fi de 70% și, res­pectiv, 30% din debitul carotidei comune.
     Particularitatea esențială a debitului sanguin cerebral este stabilitatea sa în condiții fiziologice. Diferențele sunt minime între cele două sexe; valorile sunt mai ridicate la naștere (100 ml/100 g/min), scăzând apoi în raport cu vârsta și particularitățile individuale (ateroscleroza, la fel ca scăderea numărului de neuroni joacă aici un rol important). Debitul sanguin cerebral mediu este unul din cele mai constante din economia organismului, mult mai constant decât cel renal, muscular sau glandular.
     La același individ, debitul sanguin cerebral suferă puține variații, dar este greu să ne imaginăm o totală indiferență a acestuia și, mai ales, a debitului cerebral regional în cursul diverselor stadii funcționale. În timpul somnului, debitul ar trebui să fie mai scăzut, celula nervoasă acumulând energia de care are nevoie în stare de activitate. În timpul activității funcționale, debitul sanguin cerebral ar trebui să crească în diverse regiuni, activitatea metabolică jucând un rol important în circulația generală a creierului. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.