Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Ischemia cerebrală prin hipodebit (2)

Viața Medicală
Acad. Constantin POPA luni, 22 august 2016

     În cadrul mai bine delimitat al demențelor senile, arteriopatice, există cea mai bună corelație între datele biologice și cele clinice. La 13 subiecți explorați, debitul sanguin cerebral (DSC) a fost de 29,9 ml/100 g/min, iar consumul de O2 a fost de 1,47 ml/100 g/min. Aceleași concluzii s-au putut trage din datele psihometrice. În demențele vasculare se constată valorile cele mai scăzute ale DSC și ale consumului de O2, în comparație cu demențele de altă natură.

     Măsurarea diferenței arteriovenoase (A-V) de O2 poate fi o probă funcțională utilă pentru aprecierea capacității de adaptare a creierului la diminuarea tranzitorie a DSC. Hiperpneea cu durata de două minute antrenează hipocapnie și, prin aceasta, reducerea DSC. Dacă, în timpul acestei probe (A-V), O2 crește sensibil, aceasta arată că parenchimul se poate adapta la reducerea perfuziei, probând suplețea sa funcțională. Se poate, de asemenea, aprecia adaptarea la hipotensiune arterială, la hipoxie și la hipercapnie. Numeroși autori au studiat reactivitatea vaselor cerebrale la CO2 și corelațiile posibile cu gradul presupus al aterosclerozei cerebrale.
     Stenozele și trombozele arteriale. Conform concepției clasice, în ateroscleroză există incluziuni de colesterol și de lipide în intimă, cu precipitarea secundară de calciu. Placa ateromatoasă poate îngusta artera, stenozând-o. Endoteliul, în mod normal neted, se poate ulcera și favorizează formarea unui trombus alb prin aglomerarea de plachete și fibrină la acest nivel. Trombusul se poate fragmenta și dă naștere la migrări embolice sau fibrino-plachetare. Stenoza arterială se situează cel mai frecvent la originea unei artere carotide sau vertebrale; ea se poate transforma, într-un interval variabil de timp, în tromboză. Aceasta se constituie în mai multe etape, în evoluția sa interferând diferite mecanisme de compensare. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC