Newsflash
Ars Medici

Leucodistrofiile chistice și porencefalice

de Acad. Constantin POPA - mar. 11 2016
Leucodistrofiile chistice și porencefalice
     Evidențierea unui hiposemnal pe secvențele FLAIR în cadrul unor arii cu hipersemnal pe secvențele T2 corespunde unei distrugeri majore a substanței albe, cu înlocuirea acesteia cu cavități lichidiene. Se pot utiliza diferiți termeni: chisturi (cavități lichidiene rotunde, de mici dimensiuni), cavități (zone neregulate de mari dimensiuni) sau cavități porencefalice (prezența cavităților de mari dimensiuni, cu pereți neregulați). Acestea din urmă sunt consecința unor hemoragii vechi, prenatale sau congenitale, care au trecut neobservate.
     Cavitățile lichidiene pot fi evidențiate fără a fi însoțite de anomalii de semnal. Deseori se deduce diagnosticul de dilatații de spații perivasculare Virchow-Robin. Acestea sunt atribuite unei dilatații a spațiilor perivasculare și sunt cel mai des situate în nucleii bazali și capsulele externe (fig. 1). Cu toate acestea, s-au descris mai multe variante (topografie juxtacorticală, dimensiuni extrem de mari). Nu a existat niciun impact clinic sau pe examinările de neuroimagistică. De fapt, studiul prin tractografie a demonstrat că nu există niciun deficit funcțional asociat acestor dilatații. Cu toate acestea, este posibil ca astfel de dilatații să reprezinte un marker vascular pe termen lung și să constituie un factor de risc pentru dezvoltarea unor patologii cerebrovasculare.
     Boli dobândite. Două mari tipuri de boli dobândite pot fi însoțite de dilatații chistice: bolile vasculare și scleroza multiplă. O distribuție interesantă a arterelor lenticulostriate sau paramediane cu origine din trunchiul bazilar, asociate altor imagini vasculare (lacune, microhemoragii, leucoaraioză) sau unor factori de risc cardiovasculari, sugerează o microangiopatie dobândită (fig. 2). Vârsta tânără, prezența unei afectări selective a substanței albe, priza de contrast a anumitor leziuni după administrarea substanței de contrast, evidențierea unor leziuni medulare și a unor benzi oligoclonale în LCR, la puncția lombară, sugerează diagnosticul de scleroză multiplă. Formele cavitare sunt cel mai des întâlnite în stadiile cele mai evoluate ale acestei boli. Confluența leziunilor focale poate duce, în cele din urmă, la o afectare simetrică, care poate indica o leucodistrofie cavitară de origine genetică. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe