Newsflash
Ars Medici

Lipsă de medici și de condiții

de Dr. Doina ISAC - ian. 10 2017
Lipsă de medici și de condiții
     Delta Dunării, ca și întregul județ Tulcea, se confruntă cu o lipsă cronică de medici, atât de familie, cât și de alte specialități. În privința celor dintâi, în orașul Tulcea ar mai trebui încă treisprezece cadre medicale, dar de unde? Deși au liste de pacienți mai mari decât ar fi normal - numărul optim recomandat este de 1.800 de pacienți la fiecare medic, noi avem fiecare peste 2.400 de pacienți pe lista de capitație – medicii sunt conștienți că populația nu poate fi lăsată fără asistență medicală.
     Medicii de familie au ajuns peste noapte, fără voia lor, „patroni de cabinete”, grație deciziei luate de cei care se ocupă de politicile de sănătate. Dar spațiile în care funcționează cabinetele au rămas, în unele cazuri, în proprietatea primăriilor – cum este și la Tulcea. Medicii de familie au vrut să le cumpere, în felul acesta fiind stimulați să le modernizeze și doteze. Ar fi avut de câștigat în primul rând pacienții. Dar visul nostru de a ne cumpăra cabinetele nu s-a realizat. Evaluatorul care a făcut raportul nu a ținut cont de activitatea socială care se desfășoară în cabinete și a stabilit prețul pe metru pătrat ca și cum ar fi vorba de spații cu activitate comercială. Astfel, pentru cabinetele medicale din Tulcea, prețul este între 690 și 1.000 de euro metrul pătrat în funcție de zona în care se află – chiar dacă este vorba de zonă inundabilă, unde atunci când plouă se poate intra cu barca în cabinet. În schimb, prețul locuințelor ANL din Tulcea în 2015 a fost de 374 de euro pe metru pătrat în blocuri noi, nu ca acelea în care se află cabinetele, care au o vârstă cuprinsă între 30 și 46 de ani. Unde este susținerea pentru medici? Cum să vină în orașul și județul nostru medici noi, când se întâmplă astfel de lucruri?
    Noi, medicii de familie tulceni, ne simțim nedreptățiți. Am vrea să rămânem să muncim în cabinetele noastre, proprietari în adevăratul sens al cuvântului. Mai aflăm vești de la colegii noștri plecați în Franța sau în alte țări. Ei spun că medicii de familie sunt primiți cu brațele deschise și cu facilități cum ar fi scutiri de chirie sau impozit pe diferite perioade. Noi ne dorim din toată inima să devenim proprietarii cabinetelor în care ne desfășurăm activitatea, dar cu regret afirmăm că nu putem să plătim un preț dublu, așa cum este cel stabilit de evaluatori.

 



Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe