Newsflash
Ars Medici

Medicină când mai facem?

de Dr. Daciana TOMA - mar. 17 2017
Medicină când mai facem?
     Lunile decembrie și ianuarie sunt luni grele pentru medicul de familie-patron din România. Și nu pentru că ar crește incidența infecțiilor respiratorii acute sau a patologiei ortopedice, ci pentru că sunt luni în care trebuie „plimbate” hârtii parcă mai mult ca oricând. De exemplu, în luna decembrie încep raportările către casele de asigurări județene și a municipiului București. De ne-ar ajuta și Sistemul informatic unic integrat (SIUI), ce bine ar fi. Își cam face însă de cap exact când ai nevoie mai mare de el – sincopele în funcționare vin una după alta. Prin urmare, când să facem aceste raportări? Noaptea, evident, când sistemul funcționează. Tot atunci „urcăm” și rețetele în sistem și validăm serviciile. Pe la orele 21–22.
   Urmează reînnoirea asigurărilor de malpraxis atât pentru asistentă, cât și pentru medic (în general expiră la date diferite, ceea ce presupune același lucru făcut de două ori) înregistrarea lor, urgent, la casa de asigurări, pentru că termenul, atunci când se schimbă un act care stă la baza contractului cu Casa, este de doar cinci zile. În paralel vine raportarea lunară către DSP (catagrafie și vaccinări, Registrul electronic de vaccinări, listă de gravide).
   Luna decembrie a anului trecut a mai venit și cu o informare de la DSP, potrivit căreia la sfârșitul lunii trebuie făcută o raportare cu estimarea vaccinărilor la copii pentru anul 2017!? Adică estimarea numărului de copii de două luni care se vor vaccina în perioada octombrie–decembrie 2017. Cum să facem asta, de vreme ce nu avem cum să știm ce nașteri vor fi? Nu trec decât câteva zile și... o nouă solicitare de la DSP. De data aceasta, urgentă: o raportare cu situația copiilor născuți între 2007 și 2016 vaccinați ROR (asta, din cauza epidemiei de rujeolă).
   Nu trebuie uitat că până la 25 ale lunii trebuie plătite taxele, impozitele și contribuțiile pentru medic (căci suntem PFA) și pentru angajați ș.a. Între timp, suntem convocați la direcțiile de sănătate pubică să dăm o declarație și să semnăm contractul de concesiune pentru laptopul, imprimanta și stick-ul de memorie primite în 2007.
   Noul an a început și el în forță. SIUI „sughite”, vine raportarea lunară către casa de asigurări și cea trimestrială către DSP (aceasta din urmă transmisă prin e-mail, dar și în formă tipărită). Bașca, o dare de seamă cu privire la o serie de activități pe care le-ar fi făcut medicul de familie dar de fapt sunt specifice medicului de medicina muncii. Greu de înțeles! Apoi, urgent (cum altfel?), casele județene și cea a municipiului București ne-au convocat să semnăm actele adiționale pentru 2017. Urgent, în condițiile în care contractul a expirat la 31 decembrie 2016 și eram deja în ianuarie 2017?
   La 20 ianuarie am fost înștiințați că în următoarea săptămână trebuie să semnăm, la direcțiile de sănătate publică, actele adiționale pentru contractul de vaccinări, dar numai după ce dăm o declarație că suntem încă în contract cu Casa. Actul adițional, odată semnat, trebuie xerocopiat, semnat „conform cu originalul” și dus, în cazul Bucureștiului, la DSP de sector.
   Până la 31 ianuarie, trebuie depusă la ANAF declarația 600, în care menționăm procentul cu care am decis să cotizăm pentru pensie în anul 2017. Deși a trecut un an de când a intrat în vigoare acest nou sistem de cotizare, nimeni (nici de la ANAF, nici de la Casa de pensii) nu știe să ne spună exact dacă procentul de cotizare se referă doar la punctul de pensie sau și la vechime. Toate răspunsurile încep cu „cred că…”.
   La toate acestea se adaugă: reînnoirea autorizației de liberă practică a asistentei (asta presupune eliberarea unei adeverințe de venit, dovada din Revisal, înregistrarea de urgență a noii autorizații la Casă – toate făcute de medicul de familie), reînnoirea vizei anuale a medicului, (presupune încă un lot de documente care trebuie trimise la colegiul medicilor), înregistrarea certificatului de la colegiu la Casă, reînnoirea semnăturii electronice și înregistrarea ei la Casă (atât electronic, cât și în formă tipărită) – totul contracronometru, pentru că noua semnătură trebuie să fie funcțională în momentul în care cea veche a expirat.
   Ce înseamnă, în București de exemplu, să faci toate aceste drumuri? Înseamnă ore de stat în trafic, timp pierdut inutil. De ce așa și nu altfel? De ce trebuie încă să alergăm cu raportări făcute pe hârtie, să ducem documente la registraturi, să plimbăm documente între birourile aceleiași instituții? Cine are de câștigat și ce din toată această mișcare browniană? De ce unele instituții se comportă la sfârșitul anului de parcă nu știu că începe un nou an? Sunt întrebări fără răspuns încă.
  Cireașa de pe tort este o scrisoare medicală pe care am primit-o zilele trecute. A fost emisă de o clinică de psihiatrie renumită din București, pe numele unei paciente de etnie romă, în vârstă de 44 de ani, diagnosticată cu schizofrenie, declarată de instituțiile abilitate ca fiind fără discernământ și pusă sub interdicție. Există, în această scrisoare, un paragraf în care se spune că pacienta a fost informată asupra bolii, a alternativelor terapeutice, reacțiilor adverse posibile, pericolelor la care se expune în cazul în care nu urmează recomandările făcute etc. etc. Întrebare firească: oare ce a zis pacienta când i s-au expus toate aceste lucruri?
   Cu toate acestea, ne străduim să răspundem încrederii cu care ne-au investit pacienții atunci când ne-au ales ca medici de familie. Nu din vina lor ni se întâmplă ceea ce ni se întâmplă. Pentru ei trebuie să fim tot timpul la curent cu ultimele noutăți medicale, cu ultimele prevederi legislative referitoare la sistemul medical. Pentru ei trebuie să avem întotdeauna resurse pentru un zâmbet și o vorbă bună.

 



Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa:inprimalinie@viata-medicala.ro



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe