Newsflash
Ars Medici

Mesageri în prevenirea suferinței

de Mircea TIMOFTE - mai 26 2017
Mesageri în prevenirea suferinței
     Ziua internațională a asistentului medical de anul acesta subliniază modalitățile prin care comunitatea asistenților medicali contribuie direct la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite de Organizația națiunilor unite în 2015. Aflați în poziție esențială privind abordarea principiului „servicii centrate pe pacient”, asistenții medicali sunt angajați continuu în acțiuni precum identificarea nevoilor specifice ale pacientului în contextul comunității și identificarea determinanților sociali cu impact asupra sănătății, având, în acest fel, o contribuție majoră la dezvoltarea sustenabilă a serviciilor de sănătate, dar nu numai.
     Conform dr. Margaret Chan, director general al Organizației mondiale a sănătății, asistenții medicali răspund nevoilor de sănătate ale oamenilor din toate mediile și pe toată durata vieții. Rolurile lor sunt fundamentale în realizarea mandatelor globale, cum ar fi acoperirea universală de sănătate și obiectivele de dezvoltare durabilă. Și în România asistenții medicali au un rol vital și incontestabil în toate contextele sociale în care profesează. Investiția în educația profesională continuă este ingredientul-cheie care va aduce schimbări reale atât asupra profesiei, cât și impactului și modalității în care aceasta este percepută la nivelul societății.
     Profesia de asistent medical are o tradiție puternică în studierea factorilor determinanți ai sănătății. În lucrarea sa „Observații privind îngrijirea bolnavilor”, Florence Nightingale a detaliat modul în care ea a înțeles sănătatea și întreaga sa gamă de factori determinanți. Ea a făcut legătura dintre factorii personali, cum ar fi igiena și alimentația, relațiile sociale, și ritualurile de vizitare a bolnavului de către prieteni, considerentele economice, inclusiv influența clasei sociale asupra locuințelor și sănătății. Perspectiva acesteia aparține vremurilor ei, fiind în același timp remarcabilă de relevantă pentru prezentul nostru.
    Ethel Bedford Fenwick a fost o susținătoare pasionată a asocierii asistenților medicali, unul dintre membrii fondatori ai Consiliului internațional al asistenților medicali. Ea considera că asistenții medicali ar putea aduce cele mai mari beneficii bolnavilor, în mod individual, dar și colectiv. Cu sprijinul educației, aceasta a cerut asistenților medicali să fie mai mult decât instrumente pentru ameliorarea suferinței: să fie și mesagerii prevenirii sale.
     Factorii sociali și impactul acestora asupra sănătății nu sunt noțiuni noi pentru profesia de asistent medical. De fapt, se află chiar în centrul profesiei. Asistenții medicali au sarcina de a fi ambasadori și lideri în acest domeniu. Este o profesie care se extinde mult dincolo de obiectivele legate de sănătate și include acei determinanți cu impact asupra sănătății și bunăstării populației.
     Obiectivele de dezvoltare durabilă reprezintă o hartă care etalează o viziune a unei lumi sănătoase, pașnice și prospere. Însă aceste obiective pot fi atinse doar dacă abordările exercitării profesiei noastre vor progresa în ritmul dezvoltării și schimbării din celelalte domenii, dacă rutina în practică și mentalitate vor fi deschise spre nou, dacă toți factorii implicați în sănătatea populației vor lucra împreună.
     Vocea noastră este vocea individului, a familiilor, a grupurilor și a comunităților cu care lucrăm. Vocea noastră este vocea a peste 20 de milioane de asistenți medicali de pe întreg mapamondul. Este o voce care va conduce la transformarea lumii noastre.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe