Newsflash
Ars Medici

Metode de evaluare audiometrică pentru protezarea cu ancoraj osos

de Dr. Veronica Iuliana PANDURU - iun. 15 2018
Metode de evaluare audiometrică pentru protezarea cu ancoraj osos
    Protezarea cu ancoraj osos – ca modalitate de protezare implantabilă în conducerea osoasă pentru hipoacuziile de transmisie sau mixte – adaugă în conductul auditiv (CA) la cei 1.000 Hz, 54 dB și 45 dB la 500 Hz și 2.000 Hz prezentând cele mai bune rezultate în agenezia congenitală de CA. Se pot utiliza diferite proteze (Clasic 300, Compact, Cordelle II, BAHA DIVINO, BAHA BP100, BAHA 4 ATTRACT, BAHA 4 CONNECT etc.) la care se pot atașa Tinnitus Retraining Therapy (TRT) sau sistem FM cu eficacitate și în medicina veterinară.
    Proteza ancorată osos presupune implantarea unui pivot metalic biocompatibil în procesul mastoidian, la care se atașează un procesor de sunet. Acest complex protetic captează unda sonoră din mediul ambiant prin proteza auditivă și o transmite prin pivotul metalic și osul mastoidian direct la cohlee.
    La procesorul vocal se poate atașa un generator de zgomot alb cu ajutorul căruia se poate face TRT. Se poate folosi și un sistem FM, la procesorul protezei atașându-se un receptor FM – Phonak Microlink.
    Tomografia computerizată axială cu reconstrucție 3D a țesuturilor moi este necesară pentru alegerea poziției corecte a implantului, mai ales la copii; corticala osoasă trebuie să aibă peste 3 mm grosime, pivotul de titan să nu aibă niciun contact cu dura mater sau sinusul lateral, iar locul protezei este la 6,5–7 cm de conductul auditiv extern pentru pacienții care necesită și epiteză.
    Indicațiile protezării auditive prin ancorare osoasă sunt: agenezii meatale (sindrom Treacher Collins Franceschetti, sindrom Goldenhar pentru care se preferă proteză BAHA bilateral), stenoze meatale bilaterale (postcombustionale, posttraumatice), otite externe recurente sau rebele la tratament, otite medii supurate rebele la tratament, cavităţi de evidare retromastoidiană supurate rezistente la tratament, boală Paget cu hipoacuzie progresivă (Uppal HS. et al în 2001 au prezentat primul caz), posibilitatea audiţiei binaurale în urechi unice funcţionale – sindrom de ureche unic funcțională (SSS), neurinom de nerv acustic, în general pentru hipoacuzie mixtă și de transmisie, dar cu o conducere osoasă bună egală cu 45 dB pentru BAHA Clasic 300 și Compact și cu 13 dB mai mult pentru Cordelle II.
    Complicațiile implantării BAHA sunt, în general, minore, cele mai multe implicând grefa de piele, dar a fost raportat și un caz de abces cerebral temporo-dorsal după schimbarea abutmentului (Scholz M. et al, 2005) și carcinom bronhogenic metastazant cutanat în jurul abutmentului (Hadjihannas et al, 2003).
    Această metodă de protezare și-a dovedit eficiența și în medicina veterinară, implantarea realizându-se în regiunea posterioară a sinusului frontal.
    Testele preliminare implantării BAHA sunt: audiograma tonală liminară la cască și în câmp liber, audiograma vocală la cască și în câmp liber, ROD-testul și examinările stereoaudiometrice – testul discriminării spațiale în zgomot Hirsch, testele multidirecțional al câștigului protetic, testul localizării sursei sonore Decroix și Dehaussy – care sunt necesare și obligatorii în situația indicației BAHA pentru reabilitarea stereoaudiției. ROD-testul este o probă de protezare și cea mai convingătoare explorare audiometrică pentru pacient.
    Un studiu efectuat pe un lot semnificativ statistic de 31 de pacienți (analiza statistică realizată cu pachetul de soft statistic STATA7.0) a arătat că: deși BAHA este o proteză ce transmite sunetul pe calea conducerii osoase (CO), nu amplifică și frecvența de 250 Hz. Audiția a fost maximă cu BAHA la 1.000 Hz, CO a fost mai bună cu 12 Hz și la 2.000 Hz, unde a fost mai bună cu 14 Hz. Este suficient ca medicul să facă audiograma tonală liminară (ATL) fără BAHA, pentru a ști care vor fi rezultatele cu BAHA și audiograma vocală (AV) fără BAHA. Scorul recunoașterii vorbirii (SRT) are un câștig mediu de 44 dB, maximumul inteligibilității de 40 dB, indicele de capacitate auditivă (ICA) de 70 dB. Însă ICA este semnificativ statistic în funcție de diagnostic – 40 dB la otomastoidită, 43 dB la otita medie și 46 dB la agenezie de ureche externă și medie.
    Cea mai simplă metodă de a afla eficacitatea BAHA este de a adăuga la CA de la 1.000 Hz 54 dB (CA+54) și 45 dB la 500 și 2.000 Hz.
    Folosind un chestionar de satisfacție Glasgow Benefit Inventory (GBI), se constată că cel mai mare beneficiu cu ajutorul BAHA a fost înregistrat în agenezia congenitală de conduct. Practic, la pacienții cu hipoacuzie de transmisie moderată și cu agenezie, CO va fi la 0 dB cu BAHA.
    În prezent există și alte tipuri de proteze implantabile (BAHA DIVINO, BAHA BP100, BAHA 4 ATTRACT, BAHA 4 CONNECT).
    Din 2014 și până în prezent a fost diagnosticat în Spitalul Caritas Roșiori de Vede doar un caz de agenezie meatală dreaptă la un pacient de 47 de ani cu hipoacuzie mixtă moderată dreaptă, auz absolut ureche stângă, care nu a dorit protezare.
    Alte trei cazuri particulare s-au prezentat pentru sindrom de ureche unic funcțională: un pacient în vârstă de 60 de ani prezenta cofoză ureche stângă, resturi auditive la nivelul urechii dreapte, surdomutitate, comunicare nonverbală; o pacientă în vârstă de 63 de ani cu hipoacuzie neurosenzorială severă ureche dreaptă și cofoză ureche stângă; și un pacient în vârstă de 50 de ani cu hipoacuzie neurosenzorială profundă ureche stângă și cofoză ureche dreaptă, surdomutitate. Am recomandat protezare prin ancoraj osos pentru cele două cazuri de hipoacuzie mixtă specială cu cădere la 120 Hz pe intervalul 2.000–8.000 Hz.
    Managementul acestor cazuri reprezintă o adevărată provocare atât pentru Ministerul Sănătății, de a relua programul de sponsorizare pentru protezele ancorate osos și implant cohlear, cât și pentru UMF „Carol Davila” București, de a înființa un curs postuniversitar pentru medicii specialiști ORL – „Proteze auditive implantabile – tehnici chirurgicale”. Această lucrare este rezumatul unei teze de doctorat despre protezarea cu ancoraj osos.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe