Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Migrena

Viața Medicală
Acad. Constantin POPA luni, 30 mai 2016
   Fenomenele vasculare cerebrale de la nivelul microcirculației fac în prezent obiectul cercetării fundamentale din patologia de tip migrenos. Migrena în sine are o componentă genetică, dar fenomenele clinice de tip vascular și algic au mecanisme complexe. Cunoașterea mediatorilor și a hemodinamicii cerebrale a condus la sinteza unor medicamente care devin deseori eficace.
     Migrena este cea mai frecventă cefalee primară, cu o prevalență de 10–15% în populația generală. Este de două până la trei ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Crizele pot debuta la orice vârstă, însă în 90% din cazuri debutează înainte de 40 de ani. Boala propriu-zisă este caracterizată prin apariția unor crize identificate uneori ca fiind severe (o persoană din zece cu episoade migrenoase prezintă mai multe crize pe săptămână), iar impactul socioprofesional poate fi important. Tratamentul migrenelor a progresat semnificativ odată cu apariția triptanilor; cu toate acestea, migrena rămâne o afecțiune frecventă, subdiagnosticată și uneori tratată necorespunzător. Majoritatea pacienților care prezintă crize migrenoase nu se adresează medicului.
     Cefaleele primare, adică fără leziuni subiacente, regrupează principalele migrene, cefaleea de tensiune, nevralgiile faciale vasculare și nevralgiile faciale esențiale. Este vorba de cefaleea cronică, care evoluează pe parcursul lunilor sau anilor, însă pentru majoritatea se manifestă sub formă de crize repetate între care pacientul este asimptomatic. Diagnosticul cefaleei primare se bazează doar pe criterii clinice (date obținute prin interogatoriu și prin rezultatul normal al examenului neurologic) stabilite de International Headache Society (IHS). (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.