Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Moartea subită în adolescenţă

Viața Medicală
Conf. dr. Corneliu ZEANA vineri, 7 februarie 2014
   Moartea subită de cauză cardiacă poate apărea la orice vârstă, fiind, desigur, mult mai obişnuită la vârstele înaintate, când se cumulează fibroza miocardică senilă şi cea consecutivă unor episoade miocarditice, de regulă nerecunoscute, ischemia din coronaropatii, hipertrofia miocardică secundară hipertensiunii arteriale sau leziunilor valvulare de regulă degenerative. Moartea subită are la bază o aritmie malignă, fibrilaţia ventriculară, care provoacă stop cardiac şi pierderea conştienţei, iar dacă manevrele de resuscitare nu sunt eficiente, urmează asistola electrică finală (1). Implicaţiile iatrogene nu sunt rare, orice medicament care intervine asupra metabolismului miocardic şi echilibrului electric de membrană putând fi implicat. Antiaritmicele, cu excepţia betablocantelor, sunt în prezent utilizate cu unele rezerve, deoarece studiile au arătat o creştere a incidenţei morţii subite, chiar dacă aritmiile erau controlate satisfăcător. Constituie factori favorizanţi ai morţii subite hipokaliemia, nu rareori secundară excesului de diuretice, alături de deficitul de magneziu. O altă cauză este supradozajul digitalic, mai rar în cazul digitalinei decât al digoxinei, la bolnavii cu funcţie renală deficitară, mai ales atunci când aceasta se deteriorează brusc. Miocarditele infecţioase, cele toxice sau radioterapice se adaugă spectrului etiologic foarte divers. 
   Moartea subită la copil sau adolescent are însă alte cauze. Cardiomiopatia hipertrofică poate avea ca primă manifestare moartea subită, uneori precedată de sincope de efort. Examenul ecocardiografic o poate descoperi, de regulă, la indivizi asimptomatici, nu rareori sportivi. O cauză frecventă o reprezintă miocardita acută, o boală foarte mult subdiagnosticată, dar care figurează în procent ridicat pe buletinele de necropsie. Spectrul etiologic al virusurilor inductoare de miocardită acută este foarte larg, începând cu virusurile Coxsackie, virusurile gripale, urmate de o listă destul de lungă, incluzând şi virusul herpetic, precum şi pe cele responsabile de bolile infecţioase clasice – rujeolă, varicelă, oreion, rubeolă, mononucleoză infecţioasă etc. (…)

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.