Traumatismele craniocerebrale sunt urmate de o stare de hiperexcitabilitate care conduce la descărcări epileptiforme sau chiar la epilepsie. Monitorizarea EEG continuă, o preocupare relativ recentă pe plan mondial, este practicată şi în ţara noastră şi constituie o preocupare pentru Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România (ASNER). Recomandările, utilizarea şi avantajele acestei metode – de o reală necesitate în terapia intensivă – sunt expuse de dl dr. Bogdan Florea.

 "> Monitorizarea EEG continuă, o necesitate reală în terapia intensivă neurologică - Viața Medicală
Ars Medici

Monitorizarea EEG continuă, o necesitate reală în terapia intensivă neurologică

de Dr. Bogdan FLOREA - sept. 28 2011
Monitorizarea EEG continuă, o necesitate reală în terapia intensivă neurologică

Traumatismele craniocerebrale sunt urmate de o stare de hiperexcitabilitate care conduce la descărcări epileptiforme sau chiar la epilepsie. Monitorizarea EEG continuă, o preocupare relativ recentă pe plan mondial, este practicată şi în ţara noastră şi constituie o preocupare pentru Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România (ASNER). Recomandările, utilizarea şi avantajele acestei metode – de o reală necesitate în terapia intensivă – sunt expuse de dl dr. Bogdan Florea.

 

   Când un pacient ajunge în stare gravă într-o secţie de Terapie intensivă, este imediat conectat la un pulsoximetru, EKG, monitor al tensiunii arteriale, al respiraţiei – care să aducă informaţii despre fiziologia cardiopulmonară. Până nu demult, pentru un alt organ posibil disfuncţional, monitorizarea a fost greu disponibilă. Pacientul era examinat cu regularitate pentru testarea gradului de conştienţă, a funcţiilor motorii, prezenţa sau absenţa reflexelor, cu un caracter limitativ în informaţii. Situaţia devine şi mai dificilă în cazul unui pacient sedat sau comatos, la care puţine examinări pot aduce informaţii despre evoluţia nefavorabilă a unei leziuni cerebrale.
   Este şi cazul pacientei M.G., de 68 de ani, din mediul rural, care a suferit un traumatism craniocerebral prin cădere de la înălţime, cu pierderea stării de conştienţă pentru aproximativ 10 minute. După 12 ore de la traumatism, pacienta suferă o nouă criză de pierdere a stării de conştienţă, la domiciliu, cu durata de aproximativ două-trei minute, fără a se putea descrie criza; solicită ambulanţa şi este adusă la unitatea de primiri urgenţe. În momentul consultului, starea de conştienţă era păstrată, iar examenul clinic neurologic în limite normale. EEG şi tomografia computerizată sunt în limite normale. La aproximativ 36 de ore de la traumatism, pacienta devine obnubilată, incoerentă în exprimare, cu episoade de somnolenţă inexplicabile pentru anumite perioade din zi; se decide repetarea examinării imagistice, dar IRM nu arată modificări structurale. La 48 de ore de la traumatism, pacienta intră în comă uşoară; la 72 de ore de la traumatism, se solicită o nouă înregistrare EEG continuă, când coma avea scorul Glasgow 8 (O2V3M3).
   Pacienta era în criză epileptică non-convulsivă, iar monitorizarea continuă EEG a fost extrem de utilă în decizia terapeutică.
Discuţie
   Traumatismele craniocerebrale sunt urmate de o stare de hiperexcitabilitate care conduce la descărcări epileptiforme sau chiar la epilepsie. Studii vorbesc despre capacitatea de reconectare a neuronilor neocorticali, de „rewiring“ – nimic străin de neuroplasticitate – ca răspuns la o leziune corticală sau subcorticală. Se ştiu puţine lucruri despre consecinţele funcţionale ale modificărilor anatomice după trauma corticală şi comportamentul sinapselor în aceste condiţii.
   Mecanismele care duc spre această stare de hiperexcitabilitate după traumatism implică: modificări intrinseci ale proprietăţilor neuronilor (Esplin şi colab.); pierderea selectivă a sinapselor inhibitorii (Reiffeistein şi colab.); creşterea atât a activităţii excitatorii, cât şi a celei inhibitorii (Bush şi colab.); înmugurirea axonală (Salin şi colab.) şi arborizaţia axonală (Kuang, McKinne şi colab.).
   Rezultatul e unul singur: starea de „burst“, care se traduce în hiperexcitabilitatea reţelei neuronale. Aici vorbim doar despre o primă etapă: generarea de descărcări electrice, starea de hiperexcitabilitate posttraumatică acută, timpurie – în care se produce o alterare a bunei funcţionări a reţelei neuronale. În aceste momente precoce nu poate fi vorba încă de modificări anatomice ale reţelelor corticale de lungă durată. Calciul inundă soma şi se acumulează intracelular, alterează pompa de Na şi K, scade Ca extracelular, se induce o scădere a transmisiei sinaptice şi o blocare a comunicării interneuronale (Amzică şi colab.).
   Cu totul altele sunt mecanismele responsabile de hiperexcitabilitatea cronică şi de epilepsie (descărcări recurente) la două-patru-şase săptămâni după traumatismul craniocerebral. Aşa se şi explică de ce administrarea de anticonvulsivante scade incidenţa descărcărilor timpurii posttraumatice, dar nu şi pe cea a descărcărilor recurente cronice sau a epilepsiei care se poate instala mai târziu (Lowenstein, 2003). Epilepsia posttraumatică se constituie, cel mai probabil, ca urmare şi a modificărilor structurale complexe ale reţelelor neuronale (Lowenstein, 1996) – reorganizare animată a conectivităţii corticale – formare de noi sinapse, înmugurire axonală. Aşa s-ar putea explica şi faptul că, la pacienţii cu traumatism craniocerebral, riscul de epilepsie este mai mare la cei la care crizele au apărut mai târziu, ca o marcă a ireversibilităţii modificărilor din reţeaua neuronală.

Monitorizarea EEG continuă   Monitorizarea EEG continuă este valoroasă pentru:

   1. Detectarea crizelor non-convulsive după status epileptic convulsiv, hemoragie subarahnoidiană sau intracerebrală, AVC ischemic sau hemoragic, traumatism craniocerebral, stări postoperatorii;
  2. Diferenţierea evenimentelor paroxistice non-criză – pacienţii internaţi la terapie intensivă pot avea o mulţime de mişcări anormale, incluzând mişcări ce pot fi eronat interpretate drept crize epileptice; mişcări mult mai discrete, precum tremor fin, nistagmus, deviaţia globilor oculari, mestecatul sau clipitul pot apărea atât în status epileptic non-convulsiv, cât şi la pacienţii comatoşi fără crize. Tahicardia, hipertensiunea sau apneea pot fi secundare epilepsiei. Videoînregistrarea corelează mişcările cu EEG şi confirmă sau exclude crizele epileptice, drept cauză a acelor mişcări, spre evitarea tratamentului eronat;
   3. Detecţia ischemiei. EEG arată modificări de încredere la scăderea debitului circulator cerebral, după hemoragia subarahnoidiană, în timpul şi după intervenţii vasculare neurochirurgicale sau neuroradiologice, la pacienţi cu leziuni hemodinamice sau flux la limită, la pacienţi cu risc de ischemie acută pe perioada internării;
  4. Monitorizarea pacienţilor cu burst suppression în comă anestezică;
   5. Stabilirea nivelului de sedare şi a tendinţelor;
   6. Prognosticul comelor (anoxică, posttraumatică).
   Cât timp ar trebui efectuată monitorizarea continuă EEG în terapie intensivă? Studiul de referinţă efectuat de Claasen şi Hirsch, pe 570 de pacienţi, în decurs de şase ani, a arătat 110 pacienţi (19%) cu deteriorare neaşteptată a stării de conştienţă, care au făcut o criză epileptică în primele 24 de ore de monitorizare. Demn de amintit este că, din cei 110, 101 pacienţi (90%) au avut crize non-convulsive. Altfel spus, pe care nu le surprindeau niciodată fără monitorizarea continuă EEG.
Există urgenţe în monitorizarea EEG continuă în terapie intensivă?
   Crizele epileptice non-convulsive au semne clinice minime sau inexistente, sunt târziu recunoscute, prelungesc nevoia de spitalizare prin exacerbarea suferinţei cerebrale ca urmare a edemului cerebral crescut, a presiunii intracerebrale, a ischemiei şi hipoglicemiei locale, a glutamatului eliberat. Monitorizarea continuă EEG trebuie recomandată fără întârziere pentru status mental sau comportament modificat inexplicabil rapid (cu precădere la cei cu istoric de epilepsie sau leziune cerebrală acută), alterarea stării de conştienţă, persistenţa obnubilării după status epileptic convulsiv sau crize clinice, tremor discret al membrelor sau mişcări oculare de tip nistagmus. Întârzierea unui diagnostic de criză non-convulsivă în terapie intensivă are un cost. În cazul unui status epileptic non-convulsiv, înseamnă creşterea ratei de mortalitate cu 1–2% pe oră (Young, Jordan). Adică 24–48% este creşterea ratei de mortalitate/zi de întârziere în efectuarea unei monitorizări EEG. 

Concluzii
   Avantajele monitorizării EEG continue sunt rezoluţia temporală foarte bună, detectarea modificărilor într-un stadiu reversibil, deseori nedetectabile prin examenul clinic, fiind astfel cea mai bună metodă în detectarea activităţii epileptice, cu informaţii despre localizare sau lateralizare.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe