Newsflash
Ars Medici

Mozaicul şpăgii

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - apr. 3 2015
Mozaicul şpăgii
Privind la pletora de ştiri şi „talk-show-uri“ despre şpagă de pe canalele de ştiri am constatat că nimic nu mai este imposibil în ţara noastră. Erau vremuri când un caltaboş sau un cârnat erau suficienţi. Apoi am aflat că o capră costă 300 de euro. Încet-încet am ajuns la şpăgile de sute de mii de euro, iar în ultimele săptămâni, milioanele sunt nimicuri, banalităţi aflate la ordinea zilei. Există şi şpăgi recente care oarecum impresionează şi se apropie de sute de milioane. Este adevărat că şi mijloacele de distribuţie a lor s-au înmulţit, s-au perfecţionat. S-a trecut de la înfăşurarea în ziar la sacoşe şi camioane de transport. Ca de obicei în astfel de situaţii, intermediarii, demascatorii, pomanagiii şi micii borfaşi fără număr au pivotat permanent în jurul acestei plăcinte enorme care se cheamă banii statului. Se fac percheziţii surpriză, se fac arestări spectaculoase şi eliberări la fel de spectaculoase. Oameni care reprezintă un pericol public primesc doar arest la domiciliu. Se plimbă ostentativ cu ţigară în mână, fac intrări spectaculoase la DNA, ascund cătuşele sub haine, însoţiţi de armate de avocaţi plătiţi, probabil, din şpăgile primite. Din când în când apare, ca un condiment, şi şpăgarul „cronic“ – medicul sau asistenta.
Ei au fost şpăgarii care au rezistat în două sisteme: cel comunist şi cel capitalist. Nu vreau să se  înţeleagă de aici că îi apăr pe aceşti şpăgari de carieră cu halate albe. Este un sacrilegiu să ceri şi să condiţionezi actul medical în faţa unui bolnav amărât de simptomele bolii, de starea lui socială, de perspectiva sumbră a afecţiunii care-l amprentează. Pe de altă parte, este ciudat că aceşti şpăgari în lei devin peste noapte un pericol public şi sunt luaţi din sala de operaţie şi închişi fără a trece prin nopţi petrecute la DNA în citirea capetelor  de acuzare, precum ceilalţi care tranzacţionează cu euro, şi nu orice sumă. În acelaşi timp, această asmuţire a populaţiei, a pacienţilor contra personalului medical prin căutarea vinilor sistemului în persoana halatelor albe este anormală şi neproductivă.
Nu pot să uit salvarea aceea din care se dădeau jos trei pacienţi din portbagaj, prezentată ca un ultragiu la adresa acestora. Cei care fac astfel de reportaje ar fi trebuit să întrebe mai întâi managerul spitalului ce buget a avut şi de ce nu a mai putut achiziţiona alte maşini? Ar fi trebuit să întrebe cum de un spital întreg a trebuit să utilizeze o Dacie care ar fi trebuit casată de mult? Ce contracte pot încheia spitalele cu serviciile de ambulanţă când bugetul drămuit al unităţilor spitaliceşti adesea nu permite mai nimic nici măcar în acest domeniu al asistenţei de urgenţă? Oare micimea acestui buget, de zeci de ani de zile foarte mic pentru sănătate, nu este cauzată şi de lipitorile care au supt milioane de euro din alte fonduri din bugetul de stat alocate pentru alte ministere, nemailăsând  nimic în punga sănătăţii?
Ne mirăm că pleacă doctorii şi asistentele. Pe de altă parte, văd foarte des o reclamă cu unii doctori români care se întorc în ţară în servicii private ca un „favor“ făcut pacientului român. Pe când o reclamă pentru doctorii cinstiţi care au rămas în ţară tratând nediscriminativ şi săracii şi bogaţii acestei ţări, care au refuzat ofertele din alte ţări unde puteau, la salariile „grase“ primite, să-şi facă suma şi apoi să vină „la cerere“ şi în ţara în care s-au născut?
O altă ştire vândută pentru urechile unui auditor însetat de scandal este cea cu vinderea „practicii“ de către medicii de familie pensionabili. Este, stimaţi prezentatori de ştiri de scandal, o practică curentă în toate ţările, indiferent că sunt din lagărul ex-comunist sau vestic. Un medic care a avut un cabinet în care a investit energie, bani, muncă are dreptul să anunţe vinderea acestuia şi să-şi asigure o bătrâneţe liniştită. Acest lucru îl poate face prin micile anunţuri în ziare. Un astfel de cabinet are un număr de bolnavi alocaţi pentru că aşa a cerut Ministerul Sănătăţii, să aibă o arondare. Nu cred că trebuie făcută licitaţie ca la marile fabrici şi uzine din România care, după aceea, prin şpăgile disimulate, s-au topit în buzunarul unor afacerişti veroşi şi fără scrupule.
Cred, în schimb, că trebuie pe viitor să ne uităm mai mult în spatele acestor „tunuri” din industrie sau administraţie, furturi pe faţă acoperite cu paravane de fum pentru necunoscători. Şi să găsim în ele cauzele faptului că spitalele au ajuns ruine, iar tehnologia medicală s-a învechit. Reconstrucţia reală presupune epurare, plan de dezvoltare, nu înlocuirea unor lipitori cu altele. Altfel nu facem altceva decât să complicăm mozaicul şpăgii, deja prea stufos în România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe