Newsflash
Ars Medici

Networking pentru paliaţie

de Dr. Sorina Maria AURELIAN - oct. 24 2011
Networking pentru paliaţie
   La Bucureşti s-a desfăşurat, în perioada 12–15 octombrie a.c., a 12-a Conferinţă a Asociaţiei Române de Îngrijire Paliativă „Sharing and Networking“, la care s-au reunit reprezentanţi din 15 ţări, cele mai multe  din spaţiul estic al Europei, care au prezentat schimbările intervenite în sistemele de sănătate privind îngrijirile paliative. Reuniunea a încercat să realizeze un schimb de experienţă între aceste sisteme de sănătate, să promoveze profesioniştii şi experţii în domeniu, dar şi să creeze o platformă de învăţare şi de networking.
   Programul conferinţei a fost complex, pornind de la controlul simptomelor la îngrijirea psihosocială, până la contactul cu media şi aspecte organizaţionale. Printre cei invitaţi s-au numărat nume marcante ale comunităţii ştiinţifice internaţionale în domeniu: Mary Callaway, Betty Ferrell, Katalin Muzsbek, Natasa Milicevic.
   Preşedinta conferinţei, dna dr. Daniela Moşoiu, a arătat cum procesul de integrare a îngrijirilor paliative în serviciile publice întâmpină numeroase rezistenţe, dar, pe de altă parte, se câştigă adepţi în rândul autorităţilor şi factorilor decizionali, care încep să recunoască necesitatea acestor serviciu. De asemenea, a adus în prim-plan şi problema curriculei de învăţământ, care nu cuprinde această disciplină şi demersurile spre normalizarea acestei situaţii. Mary Callaway, reprezentantă a Open Society Foundation din SUA, a arătat cât de importantă este strategia de implementare a îngrijirilor paliative în cadrul fiecărui sistem de sănătate în raport cu resursele, dar şi strategia de networking între: profesioniştii din sănătate, grupuri de advocacy pentru pacienţi, organizaţii guvernamentale şi nonguvernamentale, universităţi. Networkingul este o strategie esenţială pentru creşterea conştientizării şi accesibilităţii îngrijirii paliative.
   Conferinţa s-a remarcat printr-o bună organizare, dar mai ales interacţiune în cadrul workshop-urilor. Unul dintre ele a dezbătut problema mass-mediei, care trebuie sensibilizată de aceste aspecte ale vieţii şi morţii. Ilona Gaal, din partea radioului de stat din Ungaria şi Mălina Dumitrescu, din partea Hospice „Casa Speranţei“ Braşov, au fost experţii în domeniu care au prezentat modalităţi de adresare a mediei pentru a informa publicul. Ungaria şi Polonia sunt ţări cu o deosebită experienţă în acest domeniu.
   Datorită nevoii de a standardiza îngrijirea acordată pacientului pentru a asigura o mai bună calitate a serviciilor, un alt workshop foarte apreciat a fost cel privind protocoalele clinice, unde s-au prezentat cele 22 de protocoale din România pentru principalele probleme întâlnite în îngrijiri paliative.
   Conferinţa a fost un moment de cunoaştere a problemelor acestor servicii la nivelul ţărilor foste comuniste, dar şi a profesioniştilor în acest domeniu. În paginile singurei reviste on-line de îngrijiri paliative din estul Europei, revista „Paliaţia“ (www.paliatia.eu), vol. 4, nr. 4, octombrie 2011, sunt publicate integral rezumatele acestei conferinţe de succes. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe