Newsflash
Ars Medici

Om sărac, om bogat

de Dr. Mihaela CÂRMACIU - oct. 21 2016
Om sărac, om bogat
     Medicul, prin natura slujbei sale, are marele noroc să fie de folos semenilor săi în cele mai multe cazuri. Chiar dacă plecăm acasă la sfârșitul zilei de muncă frânți de oboseală fizică și psihică, avem foarte multe povești frumoase care ne hrănesc sufletele. Dacă încerci să cauți online „cei mai bogați doctori din lume“, vei observa că cei mai mulți dintre cei listați s-au îmbogățit din afaceri cu firme farmaceutice și lanțuri de spitale, sau din apariții în mass-media. Foarte puțini au devenit bogați practicând medicina. Totuși, medicul are de regulă o viață plină de satisfacții ce derivă dintr-o muncă ce implică varietate umană și responsabilități de cel mai înalt grad. Părerea mea este că acest lucru ne face bogați.
     Eu locuiesc în Marea Britanie din 1990. Acești 26 de ani mi-au dat șansa să mă cunosc pe mine mai mult decât mă cunoșteam când trăiam în România. Aici am învățat de la zero limba engleză și apoi, trei ani mai târziu, am dat examene de concurs dificile pentru a mi se recunoaște diploma de medic luată în România. În 1994 am început să lucrez într-o specialitate medicală complet necunoscută mie – ORL – într-o limbă străină și într-un mediu complet diferit de cel din România. În același timp, aveam doi copii mici și o mamă care suferea de cancer terminal. Făceam o gardă la fiecare trei nopți, uneori lucram de vineri dimineața până luni după-amiaza încontinuu. Ulterior am făcut specializarea în medicină de familie, iar pregătirea mea anterioară în ORL a fost un punct forte când am reușit să devin „General Practitioner Partner“ în Essex în anul 2000. De asemenea, această specializare îmi folosește și acum, după ce mi-am schimbat un pic felul în care practic medicina în UK.
     Am iubit și încă mai iubesc slujba de medic de familie și mă simt mai bogată sufletește când o practic. Iubesc lucrul cu pacienții și nu am simțit niciodată vreo discriminare din partea lor. Dimpotrivă, de curând, am pacienți care se scuză pentru faptul că semenii lor au votat pentru Brexit pe baza ideii că imigranții nu ar fi doriți în UK. Realitatea este că pacientul britanic este obișnuit să fie îngrijit de cadre medicale care vorbesc engleza cu accent străin. Cel puțin o treime din medicii care lucrează în sistemul național de sănătate britanic sunt străini. Recent, destul de mulți medici formați în UK se gândesc să părăsească meseria total sau parțial. Oare de ce? Cum este posibil ca într-o țară care are un buget pentru sănătate de miliarde de lire sterline și unde un medic primar poate câștiga un salariu de șase cifre, să ai medici nemulțumiți?
     Sistemul național de sănătate din UK este respectat și apreciat de populație. Aproximativ 60% sunt mulțumiți de NHS, deși nu este un sistem de lux. 90% din populație se tratează în acest sistem, numai 8% au asigurări medicale private. Sistemul este excelent pentru cazurile urgente (accidente rutiere, infarcte de miocard, accidente vasculare cerebrale, boli cronice), însă lasă de dorit în alte cazuri. Deși listele de așteptări s-au redus în ultimii ani, operațiile și consultațiile de rutină pot fi întârziate până la 18 săptămâni. Medicina se practică în stilul benzii rulante, iar medicii și celelalte cadre medicale muncesc la capacitate maximă. Mulți dintre noi am făcut ore suplimentare fără a fi plătiți, pentru că nu puteam pleca la ora fixă dacă tocmai ni se internase un pacient nou, iar uneori stăteam și câteva ore în plus pentru a-l rezolva.
     Funcțiile de conducere în NHS au fost ocupate de persoane care nu au neapărat experiență în practicarea medicinii la patul pacientului. Acest lucru a creat o ruptură între cadrele medicale care trebuie să își privească pacienții în ochi și liderii care decid cum să cheltuiască banii sistemului, uneori fără legătură cu activitatea medicală la patul bolnavului.
     Treptat, medicul a devenit un om sărac sufletește: el este în continuare responsabil de îngrijirea pacienților, însă de multe ori nu găsește înțelegere din partea liderilor din sistem și a managementului. Se simte neputincios, incapabil să influențeze în bine situația la locul său de munca. La acestea se adaugă o responsabilitate tot mai mare și un risc crescut pentru malpraxis. Muncind până la epuizare de multe ori, medicul a ajuns să se simtă împins într-un colț de unde nu poate decât să observe neputincios schimbarea în rău a sistemului din jurul său.
     Consider că una dintre cele mai bune metode de a contracara neputința în cadrul sistemului de sănătate și de a pune în valoare abilitățile și dorința de a face bine este antreprenoriatul medical. Pentru medic, acesta reprezintă șansa de a sta pe picioarele lui, de a arăta ce poate face cu adevărat și de a-și delimita aria de activitate. Practic, îți oferă șansa de a putea spune „nu“, ceea ce este aproape imposibil ca salariat al unui sistem de sănătate mamut, ca cel din Marea Britanie.
     Antreprenoriatul medical nu este pentru oricine. Este o soluție pentru cei care nu se sperie de ideea de a lucra 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână, uneori fără concedii. Este pentru cei care doresc cu ardoare să își pună pasiunea pentru medicină în slujba altora. Antreprenoriatul medical se susține cu perseverență și cu încredere în forțele proprii, chiar și atunci când lucrurile nu merg bine. Este nevoie de curaj pentru a investi în proiecte și oameni din convingerea că putem face un colțișor de lume mai bun decât a fost. Eu m-am hotărât să încep.

 

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe