Newsflash
Ars Medici

Optimizarea pediatriei în medicina de familie

de Dr. Iuliana PICIOREANU - aug. 24 2015
Optimizarea pediatriei în medicina de familie
     Orice organizație medicală are ca obiectiv principal asigurarea unei bune pregătiri de specialitate, care să asigure un act medical optim. Medicii de familie au în evidență o listă eterogenă de pacienți: copii, adulți, vârstnici. Statisticile arată că un medic de familie pentru a fi bine format, este necesar să citească zilnic aproximativ 32 de reviste medicale, ceea ce este greu de realizat.
     Acest aspect a generat necesitatea dezvoltării unor grupuri de lucru cu rolul de a îmbunătați activitatea medicilor de familie în sfera pediatriei. Grupul își propune să asigure o bună informare a medicilor, și să ofere instrumente de lucru care să le eficientizeze activitatea.
     În prezent, puțini sunt medicii care se documentează utilizând bibliotecile virtuale. Pentru toți aceștia încercăm să asigurăm asistența procesului terapeutic, adicăMembri ai grupului într-un joc de rol – „Vizita medicului de familie la domiciliul nou-născutului“ alegerea celor mai bune metode de diagnostic și tratament. Prezența noastră la conferințe, manifestări științifice și organizarea de ateliere de educație medicală continuă reprezintă metoda prin care încercăm să îndeplinim obiectivele pe care le-am stabilit inițial.
     Pe termen lung, grupul de lucru își propune: asigurarea unei calității superioare a actului medical prin alegerea metodelor adecvate de diagnostic și tratament și prin informarea mai bună a pacienților și aparținătorilor; informarea în legatură cu protecția în situații de malpraxis; reducerea costurilor din sistemul sanitar prin scăderea spitalizărilor și eliminarea practicilor inutile; promovarea activității de cercetare și colaborarea cu organizații pediatrice naționale; influențarea politicilor sanitare; creșterea numărului de membri ai grupului de lucru.
     În prezent, grupul de lucru este format din medici cu experiență în formare, cercetare, managementul practicii și educație medicală. O condiție esențială pentru aderarea la grup ar fi ca medicul să fie atras de domeniul pediatriei și să aibă spirit de echipă și disponibilitate pentru formare. Avem nevoie de colegi tineri, pe care ne propunem să îi formăm astfel încât, în viitor, să contibuie la optimizarea activităților pediatrice ale medicului de familie.
     În cadrul Conferinței naționale de medicina familiei (ediția a XI-a) de la sfârșitul lunii martie, anul curent, considerăm că am atins primul obiectiv pe care ni l-am propus cu privire la formarea medicală și informarea medicilor.

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe