Newsflash
Ars Medici

Organizarea, bat-o vina!

de Dr. Cătălina PANAITESCU - nov. 21 2016
Organizarea, bat-o vina!
    Am depus la biroul A al instituției de sănătate publică abilitate să se ocupe de reînnoirea anuală a contractului care să-mi permită participarea la Programul național de Vaccinări, următoarele documente: certificatul de înregistrare în Registrul Unic al Cabinetelor Medicale, autorizația sanitară de funcționare, contractul cu casa de asigurări de sănătate, inclusiv actele adiționale (vreo patru, în total), decizia de evaluare a cabinetului medical de către casa de asigurări de sănătate, dovada asigurării de răspundere civilă în domeniul medical (atât pentru mine, cât și pentru asistenta angajată), codul de înregistrare fiscală, numărul de cont al cabinetului medical deschis la bancă și o copie după cartea de identitate.
    După un timp relativ scurt, am fost chemată să semnez contractul și să mă prezint cu el la biroul B al aceleiași instituții, aflat însă într-o locație diferită. Oamenii de acolo au fost extrem de amabili și m-au ajutat să recapitulez modalitatea de completare a multiplelor formulare. Am sperat că la sfârșitul întrevederii să am ocazia să și exersez, deoarece mai mulți pacienți mă informaseră că la televizor s-a spus că Ministerul Sănătății a achiziționat vaccin gripal și că acesta este disponibil gratuit la medicii de familie. Am întrebat, prin urmare, dacă pot primi atunci dozele alocate. Răspunsul a fost negativ, dar plin de speranță: „Încercați și săptămâna viitoare“.
    Poate că nu aduceam în discuție acest subiect, dacă situația nu s-ar repeta, mai mult sau puțin identic, în fiecare an. Pentru că, în fiecare an, la început de octombrie, la televizor se spune că Ministerul Sănătății a achiziționat vaccin gripal și că oamenii pot merge la medicul de familie să se vaccineze gratuit. În fiecare an, medicul de familie întocmește catagrafia pacienților aparținând grupelor populaționale vulnerabile care, conform Organizației mondiale a sănătății (OMS) sunt: 1) persoane cu vârsta cuprinsă între șase luni și 64 de ani, luate în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane; 2) gravide; 3) medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar atât din spitale, cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații; 4) persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt; 5) toate persoanele cu vârsta egală sau mai mare de 65 de ani (sursa: www.cnscbt.ro). Numărul acestor pacienți variază de la un medic la altul, în funcție de mărimea și structura listei de capitație. În cazul meu, la aproximativ 1.200 de pacienți, cu foarte puțini copii și gravide, dar multe persoane în vârstă și un număr apreciabil de bolnavi cu afecțiuni cronice, numărul este de aproximativ 300.
    În fiecare an, numărul dozelor de vaccin gripal alocate inițial este insuficient: 30–50, pentru ca ulterior, la sfârșit de ianuarie sau chiar în februarie, vaccinul să devină disponibil într-un număr de doze cel puțin egal, dacă nu mai mare cu cel pus la dispoziție inițial. În principiu, aceasta nu ar trebui să fie o problemă pentru că, deși OMS, ca și alte foruri abilitate, recomandă ca vaccinarea gripală să se efectueze înainte de debutul cazurilor de boală în comunitatea respectivă, adaugă și mențiunea că vaccinarea trebuie să continue pe toată perioada cât virusurile implicate sunt în circulație. Prin urmare, nu este o greșeală vaccinarea nici în ianuarie, nici în februarie.
   Medicii de familie refuză însă dozele distribuite suplimentar în a doua parte a sezonului și nu din cauză că nu ar ști acest lucru, ci pentru că experiența anilor trecuți le-a arătat că șansele de a le administra populației la risc rămase nevaccinate sunt foarte mici. Explicații ar putea fi reducerea gradului de acceptare a vaccinului de către pacienți (maxim la început de sezon – probabil și ca urmare a campaniilor din mass-media, apoi în scădere vertiginoasă) sau problemele de accesibilitate în condiții meteorologice nefavorabile (în special în zonele rurale).
    Avem, prin urmare, o resursă limitată care se pierde, în ciuda eforturilor pe care instituțiile implicate sunt sigură că le fac pentru a o asigura. Înseamnă că undeva, pe firul procesului de achiziție sau al celui de distribuție se întâmplă ceva ce ar fi bine să fie, într-un final, identificat și rezolvat, iar soluția propusă să țină cont de situația din teritoriu.
    Înainte de a încheia, numărul dozelor de vaccin gripal care mi-au fost, până la urmă, alocate, a fost șase (!?). Aștept de la instituțiile implicate criteriile de eligibilitate ale pacienților pentru că, vorba unui distins coleg, „dacă fac eu selecția, pot fi acuzată de neglijență în cel mai bun caz, sau de corupție în cel mai rău“.

 



Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresainprimalinie@viata-medicala.ro 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe