Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Osteonecroza oaselor maxilare consecutivă terapiei cu bifosfonaţi

Viața Medicală
Prof. dr. Alexandru BUCUR vineri, 11 februarie 2011
Viața Medicală
Dr. Tiberiu NIŢĂ vineri, 11 februarie 2011
Viața Medicală
Dr. Octavian DINCĂ vineri, 11 februarie 2011
Viața Medicală
Cosmin TOTAN vineri, 11 februarie 2011
Viața Medicală
Dr. Cristian VLĂDAN vineri, 11 februarie 2011
Viața Medicală
Dr. Mihai-Bogdan BUCUR vineri, 11 februarie 2011
Viața Medicală
Dr. Mihaela MECULESCU vineri, 11 februarie 2011
Viața Medicală
Dr. Marius DERIOIU vineri, 11 februarie 2011

    Osteonecroza oaselor maxilare asociată terapiei cu bifosfonaţi, entitate patologică definită relativ recent, necesită o abordare terapeutică multidisciplinară. Informaţii diagnostice şi terapeutice din perspectiva specialistului de Chirurgie oro-maxilo-facială sunt oferite în articolul semnat de dl prof. dr. Alexandru Bucur şi colaboratorii săi. (...)

  Bifosfonaţii au fost introduşi pe scară largă în practica medicală pentru terapia afecţiunilor asociate cu resorbţie osoasă ridicată (boala Paget), a hipercalcemiei din leziunile maligne, a mielomului multiplu sau metastazelor osteolitice secundare tumorilor maligne. De asemenea, sunt recomandaţi în tratamentul osteoporozei.
   În ultimii ani, în România au fost prescrise numeroase medicamente având ca substanţe active următoarele tipuri de bifosfonaţi: acidul zoledronic (Zometa), pamidronatul (Aredia), alendronatul (Fosamax), risedronatul (Actonel) şi ibandronatul (Boniva).
  Osteonecroza oaselor maxilare asociată tratamentului cu bifosfonaţi a fost definită ca entitate patologică în 2004, de Ruggiero. În anii următori, numărul raportărilor din literatura de specialitate a crescut în mod spectaculos, epidemiologia, patogeneza şi principiile terapeutice ale afecţiunii suscitând numeroase controverse.
   Momentul apariţiei osteonecrozei oaselor maxilare este variabil. În Clinica de Chirurgie oro-maxilo-facială din Bucureşti am observat un interval mediu liber de apariţie a simptomatologiei specifice de 30,4 luni de la începerea terapiei cu bifosfonaţi. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
Subtitluri:
Etiologie
Fiziopatologie
Simptomatologie
Examene radiologice/imagistice
Diagnostic diferenţial
Evoluţie
Principii de tratament
Concluzii
 
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.