Newsflash
Ars Medici

Pacemakerul, indicaţie controversată

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - sept. 19 2013
Pacemakerul, indicaţie controversată
   Fără îndoială, cardiostimulatorul a salvat multe vieţi. Perfecţionarea tehnică a acestui aparat nu încetează să uimească, dar atunci când crezi că s-a atins o performanţă dincolo de care e greu să mai imaginezi ceva, nu peste multă vreme apare o „nouă generaţie“, tot mai adaptată nevoilor de moment ale organismului, mai sigură, cu durată de viaţă a bateriei mai lungă etc. Cel mai utilizat la noi a rămas pacemakerul VVI (cu sensing şi stimulare ventriculară şi inhibat în cazul unui ritm ventricular cu alură convenabilă). Fibrilaţia atrială cu bloc atrioventricular reprezintă una din cele mai comune indicaţii pentru acest tip de stimulator cardiac. Totuşi, cea mai frecventă indicaţie este boala de nod sinusal simptomatică.
   Implantarea de cardiostimulatoare reprezintă o necesitate incontestabilă, departe de a fi influenţată de o anumită modă. Sunt medicamente la modă, nu peste multă vreme blamate şi retrase din uz, intervenţii chirurgicale la modă, ca să nu mai vorbim de explorări, fără îndoială solicitate excesiv. Medicina a devenit tot mai costisitoare. Se cuvine să amintim câteva „mode“ în chirurgie, începând cu apendicectomia generalizată într-o vreme în SUA de teama apendicitei acute, apoi amigdalectomia, larg folosită pentru prevenirea reumatismului articular acut, colecistectomia la purtătorii asimptomatici sau oligosimptomatici de calculi biliari sau rezecţiile gastrice pentru ulcer (România era ţara cu cele mai multe până recent, când entuziasmul s-a temperat). Cezariana – o intervenţie bugetivoră şi plină de urmări neplăcute – este tot mai mult practicată, în locul naşterii pe căi naturale.
   În cazul pacemakerului, excesul de implantare, semnalat în ţările vestice, este totuşi rar, eroarea, la noi, se plasează mai ales de cealaltă parte, a neimplantării. „Cimitirele noastre sunt pline de inimi care bat încă“ spunea, cu umor, un cardiolog francez, atrăgând atenţia asupra unor excese în utilizarea acestei tehnici. Decizia implantării unui cardiostimulator trebuie bine cumpănită. Principalele indicaţii unanim acceptate sunt boala de nod sinusal cu bradicardie importantă şi simptome consecutive, alături de blocul atrioventricular avansat, sincopa fiind simptomul dramatic şi imperativ care aduce bolnavul la spital. Sincopa are însă numeroase cauze care trebuie lămurite. În sincopele vaso-vagale, în care mecanismul este căderea bruscă de tensiune arterială, procedura nu aduce beneficii. În situaţia atât de comună, mai cu seamă la vârstnici, a unui BRD sau BRS cu interval P-R normal, deci fără bloc atrioventricular, cardiostimulatorul nu este indicat. Aducem în discuţie un astfel de caz. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe