Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Pancreasul exocrin şi autoimunitatea

Viața Medicală
Conf. dr. Manole COJOCARU vineri, 19 martie 2010

   S-a sugerat că autoimunitatea împotriva pancreasului exocrin ar fi implicată în patogenia diabetului zaharat tip 1 (DZ1). În fapt, lezarea atât a pancreasului endocrin, cât şi a celui exocrin a fost semnalată în diabetul zaharat: pacienţii cu DZ1 şi pancreatită cronică nonalcoolică prezintă autoanticorpi împotriva pancreasului exocrin. La pacienţii cu pancreatită autoimună şi DZ1, s-a semnalat prezenţa autoanticorpilor împotriva antigenelor pancreasului exocrin (autoanticorpi împotriva citokeratinei, anhidrazei carbonice II şi lactoferinei). (...)

Se poate spune, astfel, că mecanismul mediat autoimun cuprinde pancreasul exocrin şi endocrin în DZ1 şi pancreatita cronică non-alcoolică. Este posibil ca autoimunitatea împotriva ţesutului pancreatic exocrin să fie cauza primară a DZ1 şi a pancreatitei cronice non-alcoolice, iar variaţia factorilor genetici şi/sau de mediu să determine evoluţia bolii. Discrepanţele prevalenţei autoanticorpilor împotriva antigenelor pancreasului exocrin la pacienţii cu DZ1 sugerează mecanismul mediat imun dirijat împotriva celulelor precursoare insulare, localizate în ductele pancreasului. Inhibarea şi distrugerea insulelor neogenetice de la nivelul ductelor pancreasului, prin mecanism mediat imun, ar putea fi legată de evoluţia insuficienţei celulelor ale pancreasului la pacienţii cu DZ1. Relativ recent, s-a identificat în DZ1 nou diagnosticat un antigen cu originea în pancreasul exocrin, lipaza dependentă de sărurile biliare (bile salt-dependent lipase). Se ştie, de asemenea, că pacienţii cu DZ1 prezintă autoanticorpi faţă de proteinele de şoc termic de 60 kDa (hsp60) din pancreas, nivelul seric crescut al autoanticorpilor de tip IgG faţă de hsp60 precedând apariţia intoleranţei la glucoză. Histopatologic, s-a observat infiltrarea cu limfocite atât în pancreasul endocrin, cât şi în cel exocrin, la unii pacienţi cu DZ1 şi pancreatită cronică non-alcoolică, ceea ce sugerează existenţa unui mecanism mediat imun prezent deopotrivă în DZ şi în pancreatita cronică. Pancreatita se prezintă sub două forme clinice: acută şi cronică. Pancreatita cronică este caracterizată de distrugerea progresivă a glandei, cu fibroză neregulată şi inflamaţie cronică, urmate de modificări ireversibile ale funcţiei şi structurii pancreasului. Consumul cronic de alcool este cauza principală, dar pot exista şi alţi factori etiologici (metabolici, genetici, structurali). Clinic, durerea apare în etajul abdominal superior, episodic sau continuu. La aproximativ 25% din pacienţii cu pancreatită acută sau cronică, etiologia rămâne nedeterminată. (...)

Articolul integral îl puteti citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC