Newsflash
Ars Medici

Pentru cine bat clopotele?

Pentru cine bat clopotele?

În anul 1940, Ernest Hemingway (1869–1939) a publicat romanul „Pentru cine bat clopotele“, lucrare ce a avut, prin veridicitatea faptelor relatate, un succes răsunător. La sfârşitul acestui text, veţi înţelege de ce am recurs la acest captatio benevolentiae. (...)

   Dintre numeroasele motive ce pot detemina suspendarea stării de conştienţă până la instalarea comei profunde, există o cauză rară, o leziune sută la sută benignă, dar care se poate însoţi de un tablou clinic extrem de sever. Această leziune se numeşte chist coloid de ventricul III şi are o dezvoltare congenitală. Localizarea particulară în ventriculul III, aflat la confluenţa celor doi ventriculi laterali, respectiv la nivelul celor două orificii Monro, determină apariţia unui blocaj intermitent al lichidului cefalo-rahidian (LCR), însoţit de manifestări clinice zgomotoase: cefalee – cu debut brusc, extrem de violentă –, vărsături, tulburări vizuale, tulburări de echilibru, transpiraţii reci şi, în cazurile cele mai grave, alterarea stării de conştienţă, care poate ajunge până la comă. Gravitatea acestei leziuni, altfel benigne şi cu o creştere foarte lentă, rezidă în localizarea particulară ce determină blocajul circulaţiei LCR. Importanţa aceastei circulaţii, oarecum „marginalizată“ de către fiziologi şi anatomişti, a fost subliniată cu date concrete de către Harvey Cushing (1869–1939), care a descris-o în 1925 ca pe o „a treia circulaţie“ (pe lângă circulaţia sanguină şi cea limfatică). Circulaţia continuă a LCR realizează schimbul de substanţe nutritive precum şi întregul chimism al celulelor nervoase, având astfel un rol decisiv în buna funcţionare a sistemului nervos central. LCR este secretat în principal la nivelul plexurilor coroide în cantitate de aproximativ 500 ml/24 de ore şi este absorbit la nivelul granulaţiilor Pachioni.
   Apariţia oricărei disfuncţii pe calea circulaţiei LCR determină instalarea unei hidrocefalii obstructive care este cu atât mai gravă cu cât se produce mai rapid, forma cea mai severă fiind cea de hidrocefalie obstructivă acută. Un asemenea fenomen se produce şi în cazul chistului coloid de ventricul III, fiind urmat de dilatarea ventriculilor laterali, cu compresia structurilor mediane ale diencefalului. Aceste structuri conţin, printre alte elemente foarte importante, şi substanţa reticulată, fapt ce explică apariţia alterării stării de conştienţă. În cazul în care nu se repermeabilizează circulaţia LCR, se poate instala coma profundă, urmată de deces.
   Această afecţiune apare în special la persoanele tinere, care se pot decompensa mult mai uşor din cauza activităţii fizice sau psihice intense pe care o desfăşoară (ultimul caz operat în serviciul nostru a fost al unui tânăr de 19 ani). În cazurile foarte grave, se intervine în urgenţă, manevra cea mai rapidă fiind cea a drenajului ventricular extern sau a drenajului ventriculo-peritoneal. În situaţiile în care pacientul vine în stare bună la medic, cu un tablou clinic dominat de cefalee, ameţeli, uşoare tulburări de vedere, se optează pentru o intervenţie chirurgicală mai complicată în care se realizează rezecţia totală a chistului, fie prin abord transcortical, fie transcalos. Acest tip de abord „open microsurgery“ permite evacuarea completă a chistului, inclusiv a capsulei sale, precum şi realizarea unei hemostaze riguroase. Celelate variante minim invazive, cum ar fi abordul endoscopic sau stereotactic, deşi elegante din punct de vedere tehnic, nu reuşesc să evacueze şi capsula chistului şi pun probleme legate de hemostază în cazul unei sângerări mai importante.
   Ţinând cont de cele mai sus-menţionate, metaforic vorbind, putem spune că şi în creierul uman există „un clopot“ care poate anunţa întreruperea bruscă a firului vieţii la persoanele tinere.
   În concluzie, o afecţiune benignă poate determina, în caz de suprasolicitare fizică şi psihică, un tablou clinic foarte grav, ce necesită o sancţiune chirurgicală promptă, intervenţie ce este de cele mai multe ori salutară şi cu posibilitatea de restitutio ad integrum.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe