Newsflash
Ars Medici

Pierdut prioritate. O declar nulă

de Dr. Adrian GROM - apr. 11 2016
Pierdut prioritate. O declar nulă
    Zilele acestea am dat peste o amintire din campania electorală. Câteva citate sunt sugestive: „Prioritate zero: sănătatea va avea o alocare de 6% din PIB, indiferent de guvernare și de configurația Parlamentului“; „Prioritate zero: crearea unui plan național de educație pentru prevenție, care va beneficia de un capitol de finanțare separat, cu proiecție multianuală; „Prioritate zero: schimbarea traseului pacientului în sistem, în direcția firească: medic de familie – asistență în ambulatoriu de specialitate – spital.
     Și aș putea continua, dar ce folos? Înclin să cred că prioritate zero înseamnă fără prioritate. Pentru că niciuna dintre promisiunile electorale din campania prezidențială nu se regăsește în realitate. Bun, anul 2015 a fost un an în care am avut un alt prim-ministru, un an de acomodare, un an în care „guvernul meu“ nu a existat. Dar, de la tribuna aia frumoasă, cu stema României și fundal albastru, era greu de adresat un îndemn: „Dragi medici, vă aștept la Cotroceni să schițăm împreună un viitor pentru sănătatea României“?
     Un an întreg am tăcut, așteptând și am rămas cu așteptatul. Un an am așteptat ca bugetul pe 2016 să fie luat, verificat, întors, reechilibrat ș.a.m.d. Că de atâția ani în care îl citim, am ajuns să îl cunoaștem mai bine decât Curtea de Conturi și putem să le arătăm profesioniștilor de la Ministerul de Finanțe cum să îl verifice... Un an în care CNAS și MS au reușit performanța de a lua contractul 2014–2015 pentru a-l face copy paste în 2016. Un an în care a trecut un nou cod fiscal, în care medicii sunt mai rău loviți decât cei ce fraudează plata TVA. Un an în care sistemul informatic al CNAS, lansat cu impertinență și mână de fier, a reușit performanța de a nu avea nici măcar un contract de mentenanță. Ce să mai vorbim de nervii medicilor și ai pacienților, ținuți cu orele pentru validări și mințiți cu nerușinare că se reduc fraudele din sistem.
     Atâtea ar fi de spus despre anul 2015, dar despre morți, numai de bine. Inclusiv despre răposatul guvern, care a reușit cumva să asigure o creștere necesară a salariilor din spitale și să bugeteze acest lucru în 2016. Faptul că a uitat să prevadă acest lucru pentru încă două treimi din medicii României îl punem pe seama faptului că era sub influența accidentului de la Colectiv.
     Dar noul Guvern? Noul ministru? Noul... eternul președinte al CNAS? Ei nu au avut nimic de modificat în contract, norme și finanțare? Anul 2015 a fost atât de bun și de frumos, tras la indigo cu 2014, încât să îl perpetuăm și în 2016? Sau și în 2017, după dorința personalului CNAS, care ar prefera să nu mai discute cu niciun medic... că ei, funcționarii, știu mai bine cum se face medicina.
     Alocare a 6% din PIB? Primul ministru zice că nu sunt bani. Gata, a înțărcat bugetul! Nu avem, nu dăm la nimeni. „Ca președinte, voi așeza la masă toți actorii politici și voi propune acceptarea de către toate forțele politice a unei proiecții bugetare pe termen lung, în care prioritatea pentru sănătate să fie concretizată prin alocarea a 6% din PIB, indiferent de componența politică a cabinetului sau de configurația Parlamentului“. Citez din promisiunile electorale ale președintelui. A văzut cineva vreo asemenea masă?
     Prevenție? Să cităm din copy paste-ul care ține loc de Contract-cadru? Neplătită, nedecontată și trimisă în derizoriu. Fără nici măcar un scop de reducere a celor mai costisitoare boli, fără un program pe termen mediu, în care obiectivele să nu fie schimbate după chipul și asemănarea politrucului care se găsește la cârma CNAS, sau după interese care ar trebui să ridice semne mari de întrebare la DNA. Mai întreabă cineva ce se întâmplă cu taxa pe viciu, colectată tocmai pentru prevenție?
     Direcție firească? Din ce în ce mai multe prezentări au acces direct la spital. Nu că medicii din spitale ar duce lipsă de pacienți. Adesea au mai mulți decât pot duce. Dar interesele spun că medicul de familie nu are voie, că o anumită investigație nu poate fi recomandată... aici îmi lipsește justificarea, pentru că nu a fost oferită niciodată. Ba nu, el poate prescrie anumite medicamente, dar nu poate înțelege un protocol sau un ghid. Poate cei de la DNA se plictisesc și mai aruncă și prin sănătate un ochi.
     „Numărul și calitatea serviciilor medicale acordate în medicina de familie și în ambulatoriu vor crește, pentru a cheltui cât mai eficient banii în sistem și trata cât mai mulți pacienți.“ Eu nu am găsit în proiectul copy paste nicio creștere a numărului și calității. Poate mă înșel eu, că sunt un simplu medic, nu președintele României. Dar mă așteptam ca ministrul sănătății și președintele CNAS să fie invitați la o cafea la Cotroceni ca să explice celui votat de șase milioane de români ce au de gând să facă în sănătate. E drept, nu le poate ordona, dar nici nu am auzit ca vreun demnitar să refuze o invitație la președinție. Sau să ignore complet ceea ce li se transmite prin votul popular. Dar poate mă înșel eu, că eu nu am promis nimic în campania electorală.
     Asigurările private reprezintă o glumă proastă pentru starea generală de sănătate, birocrația a crescut, Contractul-cadru s-a umflat de la 23 de pagini în 2000, la peste 400 în 2015, pleacă mai mulți medici decât produc facultățile, care produc oricum de două ori mai mulți medici decât necesarul teoretic. Nu există lună în care să nu auzim de colegi care nu au ieșit la pensie, dar care nici nu vor mai ieși, pentru că au trecut într-o lume în care accesul se face fără card super securizat și super inutil.
     „Președintele ales promite controlul riguros și sistematic al utilizării fondurilor publice în tot sistemul sanitar, prin informatizarea acestuia și prin revizuirea cadrului normativ privind controlul și auditul“. Ar fi o glumă foarte reușită dacă nu ar fi de glumă! Deși există card de asigurat, se cere semnătura pacientului în registru. Ca acum 50 de ani. Deși se știe că există deficit de medici pe anumite specialități, se impută medicilor de familie care le-au dat pacienților medicația necesară, contravaloarea acelei medicații. Pentru că e mai bine să moară pacientul decât să fie încălcate sfintele reguli ale birocrației!
     Domnule Președinte! Incapacitatea decidenților din sănătate, de la minister la CNAS, a dus la situația hilară de a emite o hotărâre de guvern cu un nou Contract-cadru, care e propus spre prorogare după câteva zile printr-o altă hotărâre de guvern, și care nu are nimic nou. Ce vă costă să vă și asumați ceea ce ați promis? Ce vă costă să transformați sănătatea din prioritate nulă în prioritate reală a României? Ce vă costă să întrebați public de ce se ajunge ca peste 500 de medici să se plimbe în ploaie în fața ministerului fără a fi întrebați de ce?
     Domnule Președinte! Cât credeți că medicii și asistentele vor mai fi aici pentru pacien­ții lor? Cât credeți că vor mai rezista? Ce vă (mai) trebuie pentru ca sănătatea să devină o prioritate a Guvernului României?
 
 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe