Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Prevalenţa infecţiei cu virusul hepatitic C şi analiza factorilor de risc la pacienţi internaţi într-o secţie de boli infecţioase

Viața Medicală
Dr. Camelia TRUICĂ vineri, 28 ianuarie 2011

   Deşi infecţia cu virus hepatitic C (VHC) este o problemă majoră de sănătate publică, consecinţele pe termen lung fiind în continuă extindere, în România, datele privind amploarea infecţiei, precum şi factorii de risc implicaţi în transmiterea infecţiei cu VHC sunt sporadice, deşi esenţiale pentru elaborarea şi aplicarea unui program de prevenire şi control. Publicăm un foarte interesant studiu epidemiologic descriptiv longitudinal, realizat de dna dr. Camelia Truică, ce urmăreşte concomitent expunerea la factori de risc pentru infecţia cu VHC şi prezenţa anticorpilor anti-VHC la pacienţi internaţi în secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi (indiferent de motivele internării şi de diagnosticul de internare). (...)

   La nivel mondial, infecţia cu virus hepatitic C (VHC) este o problemă majoră de sănătate publică, iar consecinţele pe termen lung ale acestei patologii (hepatită cronică, ciroză hepatică, carcinom hepatocelular) sunt în continuă extindere. Deşi sursa de infecţie este exclusiv umană, rezervorul de infecţie este imens, numărul persoanelor infectate cronic fiind estimat la 130 de milioane. Acestea constituie un posibil rezervor de virus pentru populaţia receptivă, dar şi o cohortă expusă la risc de ciroză, insuficienţă şi neoplasm hepatice şi la deces prematur. Infecţia cu VHC conduce la apariţia de anticorpi, dar răspunsul imun umoral nu înseamnă şi debarasarea organismului de virus şi nu protejează împotriva reinfecţiei. Nu există mijloace eficiente de intervenţie asupra sursei de infecţie şi asupra receptivităţii.
   În acest context, evaluarea magnitudinii problemei în populaţie, cunoaşterea factorilor de risc şi a prevalenţei acestora în comunitate, identificarea grupurilor populaţionale la risc, stabilirea şi desfăşurarea de acţiuni adresate populaţiei expuse sunt singurele măsuri eficiente de care dispunem.
   În România, datele privind amploarea infecţiei, precum şi factorii de risc implicaţi în transmiterea infecţiei cu virusul hepatitic C sunt sporadice, dar aceste date sunt esenţiale pentru elaborarea şi aplicarea unui program de prevenire şi control. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.