Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Privind adultul dinspre copil

Viața Medicală
Dr. Alexandru TRIFAN vineri, 16 octombrie 2009

Dacă sfârşitul secolului trecut a cunoscut o naştere a preocupărilor pentru vârstnicii afectaţi de boala Alzheimer, începutul celui actual îşi întoarce privirea către persistenţa la adult a unor tulburări psihice apărute în copilărie: boala Asperger ca formă superioară de autism şi tulburările deficitului de atenţie cu hiperactivitate (ADHD). (...)

   „Avantajul“ ultimei este că beneficiază recent de o terapeutică psihofarmacologică eficientă, a cărei aplicare poate fi omisă datorită neglijării diagnostice. Subliniem persistenţa manifestărilor ADHD la adult din mai multe motive: importanţa psiho-familială (destrămarea) a cazuisticii • aplicarea neadecvată a unui tratament cu antidepresive sau tranchilizante, acolo unde ar trebui prescrise psihostimulante (sărurile mixte de amfetamină) ori atomoxetina • provocările diagnostice şi terapeutice pe care le creează medicului de familie şi, nu în ultimul rând, neuropsihiatrului • importanţa psihosocială a cazuisticii (adaptarea profesională dificilă, frecvenţa accidentelor rutiere etc.). Diagnosticul „sare în ochi“ dacă nu uităm că adultul a fost mai întâi copil şi explorăm anamnestic toate
„cotloanele“ parcursului său developmental. Aceasta ca să nu fim surprinşi să aflăm că presupusul nostru ciclotimic, disforic, instabilul psihic sau chiar pacientul nostru etichetat ca având dizabilităţi psihice a avut în copilărie dificultăţi şcolare sau tulburări de comportament. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.