Newsflash
Ars Medici

Privind adultul dinspre copil

de Dr. Alexandru TRIFAN - oct. 16 2009
Privind adultul dinspre copil

Dacă sfârşitul secolului trecut a cunoscut o naştere a preocupărilor pentru vârstnicii afectaţi de boala Alzheimer, începutul celui actual îşi întoarce privirea către persistenţa la adult a unor tulburări psihice apărute în copilărie: boala Asperger ca formă superioară de autism şi tulburările deficitului de atenţie cu hiperactivitate (ADHD). (...)

   „Avantajul“ ultimei este că beneficiază recent de o terapeutică psihofarmacologică eficientă, a cărei aplicare poate fi omisă datorită neglijării diagnostice. Subliniem persistenţa manifestărilor ADHD la adult din mai multe motive: importanţa psiho-familială (destrămarea) a cazuisticii • aplicarea neadecvată a unui tratament cu antidepresive sau tranchilizante, acolo unde ar trebui prescrise psihostimulante (sărurile mixte de amfetamină) ori atomoxetina • provocările diagnostice şi terapeutice pe care le creează medicului de familie şi, nu în ultimul rând, neuropsihiatrului • importanţa psihosocială a cazuisticii (adaptarea profesională dificilă, frecvenţa accidentelor rutiere etc.). Diagnosticul „sare în ochi“ dacă nu uităm că adultul a fost mai întâi copil şi explorăm anamnestic toate
„cotloanele“ parcursului său developmental. Aceasta ca să nu fim surprinşi să aflăm că presupusul nostru ciclotimic, disforic, instabilul psihic sau chiar pacientul nostru etichetat ca având dizabilităţi psihice a avut în copilărie dificultăţi şcolare sau tulburări de comportament. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe