Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Prognosticul neurologic în stopul cardiorespirator

Viața Medicală
Acad. Constantin POPA joi, 30 iulie 2015
     Stopul cardiac este asociat cu o mortalitate ce depășește 90%. Dintre pacienții cu tulburări circulatorii, 60% decedează în reanimare și 50% din cei care supraviețuiesc rămân cu sechele neurologice foarte severe. Acest prognostic sumbru este legat în principal de encefalopatia postanoxică. Evaluarea prognosticului trebuie să se facă precoce, fără elemente fals pozitive, pentru a nu condamna un pacient a cărui evoluție ar putea fi favorabilă, față de un pacient a cărui evoluție neurologică ajunge în stare vegetativă, cu stare de conștiență minimă sau către un handicap foarte sever.
     De altfel, o serie de „profeții“ desprinse din studiile cu privire la prognosticul neurologic al encefalopatiilor postanoxice trebuie să determine clinicianul la o mare prudență. Recomandările Academiei Americane de Neurologie (2006) se bazează pe evaluarea clinică a primelor 72 de ore, ca principal factor de prognostic nefavorabil. Dar generalizarea hipotermiei terapeutice necesită sedare/analgezice și curarizare, care întârzie posibilitatea și fiabilitatea evaluării neurologice precoce și pun în discuție validitatea recomandărilor americane din 2006. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.