Newsflash
Ars Medici

Prognosticul neurologic în stopul cardiorespirator

de Acad. Constantin POPA - iul. 30 2015
Prognosticul neurologic în stopul cardiorespirator
     Stopul cardiac este asociat cu o mortalitate ce depășește 90%. Dintre pacienții cu tulburări circulatorii, 60% decedează în reanimare și 50% din cei care supraviețuiesc rămân cu sechele neurologice foarte severe. Acest prognostic sumbru este legat în principal de encefalopatia postanoxică. Evaluarea prognosticului trebuie să se facă precoce, fără elemente fals pozitive, pentru a nu condamna un pacient a cărui evoluție ar putea fi favorabilă, față de un pacient a cărui evoluție neurologică ajunge în stare vegetativă, cu stare de conștiență minimă sau către un handicap foarte sever.
     De altfel, o serie de „profeții“ desprinse din studiile cu privire la prognosticul neurologic al encefalopatiilor postanoxice trebuie să determine clinicianul la o mare prudență. Recomandările Academiei Americane de Neurologie (2006) se bazează pe evaluarea clinică a primelor 72 de ore, ca principal factor de prognostic nefavorabil. Dar generalizarea hipotermiei terapeutice necesită sedare/analgezice și curarizare, care întârzie posibilitatea și fiabilitatea evaluării neurologice precoce și pun în discuție validitatea recomandărilor americane din 2006. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe