Newsflash
Ars Medici

PROGRESE DIAGNOSTICE ÎN HEPATOLOGIE

de Dr. Luminiţa STOICA - sept. 18 2009
PROGRESE DIAGNOSTICE ÎN HEPATOLOGIE

Hepatitele virale constituie o patologie din ce în ce mai frecventă în România, problematice fiind contagiozitatea crescută şi depistarea târzie, dat fiind că sunt rar simptomatice la debut, iar apoi semnele clinice sunt puţin specifice. În prezent, tratamentul hepatitei cronice C este eficace în proporţie de 90% în stadiile precoce, reuşind să blocheze sau să reducă progresia bolii către ciroza hepatică. (...)

Odată ce patologia se cronicizează, fibroza hepatică evoluează şi şansele de vindecare scad progresiv, de unde şi necesitatea diagnosticării ei rapide.
   Pericolul persistenţei în organism a virusului hepatitic C constă în evoluţia fibrozei către ciroza hepatică în lipsa tratamentului adecvat; ciroza se poate instala mai rapid la pacienţii cu coinfecţie HIV, imunodeprimaţi sau cu factori agravanţi (alcoolism, diabet zaharat etc.) sau mult mai târziu, în alte cazuri, chiar şi la aproximativ 30 de ani de la momentul contaminării. La rândul său, ciroza hepatică contribuie la creşterea mortalităţii prin complicaţiile ei frecvente: insuficienţă hepatică, hemoragie şi cancer hepatic primitiv. În acest context, demnă de semnalat este descrierea istoriei naturale a hepatitei C furnizată de profesorul Thierry Poynard, şeful Departamentului de Hepatogastroenterologie al Spitalului PitiéSalpętričre din Paris, care ne asigură că nu toţi purtătorii de virus au aceleaşi riscuri, o treime dintre ei fiind consideraţi „purtători inactivi“, la care leziunile hepatice, în special fibroza, nu progresează sau progresează foarte lent, iar boala se menţine relativ stabilă. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în săptămânalul nostru, Viaţa medicală.


  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe