Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Renunțarea la fumat în timpul sarcinii

Viața Medicală
Oana Maria BLAGA vineri, 16 martie 2018
Viața Medicală
Prof. dr. Cristian Ioan MEGHEA vineri, 16 martie 2018
Medicii au un rol foarte important în ceea ce privește informarea femeii însărcinate asupra beneficiilor pe care renunțarea la fumat în sarcină le are asupra sănătății ei și a copilului, atât în timpul sarcinii, cât și la naștere și în primii ani de viață. Printre beneficiile pentru bebeluș se numără creșterea cantității de oxigen pe care acesta o primește și, totodată, creșterea șanselor ca acesta să aibă o greutate normală și să se dezvolte sănătos. Pentru femeia însărcinată, renunțarea la fumat înseamnă mai multă energie și o respirație mult ușurată.

Majoritatea femeilor cunosc aceste beneficii și încearcă să renunțe la fumat, cel puțin în timpul sarcinii, dar sunt și persoane care nu știu la cine să apeleze pentru ajutor. Cei care dețin nu numai informațiile necesare, cât și experiența în domeniu sunt medicii. Ei pot ghida femeia însărcinată care fumează spre resurse sau programe care i-ar putea fi de folos. Un astfel de program este „Renunț în Doi”. Principalul său obiectiv este de a oferi consiliere în acest sens gravidelor care fumează, chiar ocazional, și partenerilor acestora. Programul este gratuit, fiind implementat prin intermediul unui studiu randomizat finanțat de Institutul național de sănătate din SUA.

După înscrierea în program, cuplurile sunt repartizate în mod aleatoriu într-un grup de intervenție și unul de control. În cadrul grupului de intervenție, cuplurile au posibilitatea să participe la ședințe de consiliere cu personal special pregătit pentru a o ajuta pe femeie să renunțe la fumat și să treacă peste situațiile dificile legate de acest proces. În același timp, partenerul acesteia este ajutat să o susțină pe parcursul întregului proces de renunțare la fumat.

Ședințele de consiliere au loc prin telefon, la o oră și o dată stabilite de comun acord între psihologii angrenați în program, ceea ce face ca accesul femeilor să fie foarte facil. Informații în acest sens se găsesc și pe site-ul proiectului: renuntindoi.publichealth.ro.

Fiind vorba de un proiect dezvoltat pe baza studiilor științifice de specialitate, el este implementat în așa fel încât să-i poată fi evaluată eficiența. Rezultatele din peste 50 de studii clinice arată că renunțarea la fumat poate fi susținută prin consiliere comportamentală, iar acest lucru poate avea loc atât în timpul sarcinii, cât și în afara acesteia*. Programul este implementat de către Departamentul de sănătate publică al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, în colaborare cu clinici de obstetrică și ginecologie și în parteneriat cu Asociația SAMAS.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.