Newsflash
Ars Medici

Rolul medicului în oferirea sprijinului psihoemoţional

de Dr. Elena BUCIU - apr. 3 2015
Rolul medicului în oferirea sprijinului psihoemoţional
   Unul dintre elementele semnificative caracteristice pacientului aflat în stare terminală este impactul emoţional major asupra lui, familiei şi echipei terapeutice, strâns legat de iminenţa morţii. Membrii echipei de îngrijiri paliative evaluează iniţial şi apoi reevaluează periodic nevoile psihoemoţionale ale pacientului şi ale familiei şi iau măsuri pentru planul de îngrijire. Sunt analizate cu mare atenţie şi profesionalism reacţiile emoţionale faţă de boală, complianţa la tratament, disponibilitatea de a comunica deschis cu membrii echipei, respectiv cu aparţinătorii, în vederea obţinerii unui sprijin emoţional adecvat situaţiei. Comunicarea este un eveniment important indiferent de mesajul transmis, producând o schimbare în viaţa persoanei căreia ne adresăm şi reprezintă o acţiune terapeutică.
   Pacientul trece printr-o serie de stări de nelinişte, tensiune interioară, agitaţie, neîncredere, teamă, panică. Medicul ar trebui să folosească aceste simptome drept indicii cu ajutorul cărora să poată investiga starea psihoemoţională a pacientului, predominant una de nelinişte, angoasă şi agitaţie. În ultima perioadă a vieţii, pacienţii pot prezenta complicaţii ale bolii, ceea ce duce la o accentuare a stării de anxietate. Hipoxia, durerea slab controlată, reacţia la anumite tratamente pot fi şi prezentate ca stări de anxietate. Deseori, pacienţii suferă de teama de izolare şi de moarte. Medicul şi ceilalţi membri ai echipei de îngrijiri paliative se pot găsi într-o situaţie incomodă, nefiind mereu pregătiţi şi capabili să găsească cuvintele potrivite pentru consolarea şi încurajarea pacientului. Psihoterapia de susţinere este deseori folosită pentru tratarea crizelor, dar şi a problemelor existenţiale cu care se confruntă bolnavul. Printre metodele utilizate se regăsesc terapiile de relaxare, imagistica ghidată şi hipnoza, care pot reduce anxietatea şi creşte sentimentul de control din partea pacientului. Este de dorit ca şi familia să fie inclusă în consilierea psihoterapeutică, în special pentru că pacientul aflat în stare avansată de boală devine din ce în ce mai neputincios şi incapabil să relaţioneze cu cei din jur.

 

Educaţie şi dezvoltare

   Cursurile online de îngrijiri paliative sunt recomandate medicilor care doresc să aprofundeze subiecte ca managementul durerii, comunicarea unui diagnostic de boală gravă, starea terminală în îngrijiri paliative. În prezent sunt disponibile zece cursuri, din care patru creditate EMC de Colegiul Medicilor din România. Absolvenţii primesc diplome eliberate de Hospice „Casa Speranţei“. Înscrierile se fac online: www.studiipaliative.ro
   Protocoale clinice pentru îngrijiri paliative (o nouă ediţie) este disponibilă în format tipărit, contra unei donaţii de 40 de lei, la sediul Centrului de studii pentru medicină paliativă (Braşov, str. Piatra Mare nr. 101); mai multe informaţii la tel.: 0268.513.598.
   Conferinţa naţională de îngrijiri paliative (ediţia a 16-a) se va desfăşura în perioada 8–10 octombrie 2015 la Târgu Mureş. Detalii pe www.anip.ro

 

 

   În tratarea stărilor şi simptomelor depresive, medicul, ajutat de psiholog, poate să apeleze la psihoterapia de susţinere – ascultare activă şi intervenţii verbale. Chiar dacă pacientul se află într-un stadiu avansat de boală, psihologul sau medicul nu trebuie să aibă o atitudine solemnă sau să fie reţinuţi din punct de vedere emoţional. Pacientului i se va explica patologia (dacă este cunoscută) în termeni simpli, clari, fără amănunte ştiinţifice. Este important ca supravegherea psihică şi emoţională a pacientului să se extindă pe întreaga perioadă a tratamentului, şi nu doar în faza acută, pentru a stimula speranţa unui rezultat terapeutic favorabil.
   În multe situaţii apare sentimentul de învinovăţire pentru suferinţa produsă celor din jur, fenomen cunoscut sub numele de „extensie de reţea în trăirea bolii“, în care sunt implicate persoanele cu care pacientul are cele mai strânse relaţii (soţ, soţie, copii, părinţi, bunici etc.). Dintre toate, familia rămâne principalul factor de echilibru psihoemoţional şi material al bolnavului cu afecţiune gravă. În interiorul familiei sunt evaluate nevoile de sănătate şi gestionate resursele disponibile pentru rezolvarea problemelor. Există şi situaţii contradictorii, când unul dintre soţi, la aflarea diagnosticului celuilalt, consideră abandonul ca o soluţie optimă de supravieţuire. De aceea, pe lângă rolul în urmărirea şi tratarea bolnavului, medicul de familie trebuie să participe activ la păstrarea echilibrului psihoemoţional, a unităţii, coeziunii şi sănătăţii familiei. Acest lucru poate fi realizat prin implementarea conceptului de „familie competentă“ – crearea, în cadrul familiei, a competenţelor necesare pentru ca membrii ei să-şi poată oferi sprijin medical, psihologic şi moral în prevenirea bolilor sau în asistenţa persoanelor bolnave.
   Pe lângă terapii de susţinere, au fost descrise şi altele cu potenţial benefic în tratarea simptomelor depresive ale pacienţilor aflaţi în îngrijiri paliative: psihoterapia centrată pe sensul existenţei (speranţa de viaţă) şi psihoterapia de păstrare a demnităţii. Atunci când orice variantă de tratament specific a fost epuizată, se iau în considerare obiective terapeutice pentru a promova confortul pacientului şi al familiei sale în vederea acordării unui suport emoţional atât de necesar în aceste ultime clipe din viaţă. Acestea sunt: îngrijirile paliative trebuie să ţină seama de nevoile fizice, emoţionale, sociale şi spirituale în mod continuu şi individualizat, respectând abordarea holistică; promovarea autonomiei şi demnităţii celor bolnavi, pentru a putea ajunge la o colaborare în stabilirea tratamentului adecvat; pacientul şi familia formează „unitatea“ de tratament – familia necesită măsuri specifice de sprijin şi educaţie, întrucât are o importanţă deosebită în îngrijirea la domiciliu; atitudinea terapeutică trebuie să fie activă, să ducă la depăşirea ideii că „nu mai este nimic altceva de făcut“; atmosfera trebuie să fie una de respect, sprijin, confort şi de comunicare deschisă, având o influenţă în controlul simptomelor.
   Pentru implementarea acestor bune practici, au fost dezvoltate instrumente precum programul de formare bazat pe dimensiunile principale ale unei comunicări eficiente medic–pacient: disponibilitate faţă de pacient; discuţia problemelor curente; anticiparea diferitelor scenarii. Programul oferă o listă de verificare structurată în funcţie de aceste dimensiuni. Pentru evaluarea gradului de disponibilitate, medicul trebuie să ia în considerare cât de corespunzător este timpul rezervat pacientului, deschiderea către discuţia oricărui subiect, nivelul de ascultare activă, atenţia şi empatia arătate pacientului, implicarea şi orientarea lui în procesul de decizie asupra tratamentului şi gradul de accesibilitate pe care îl asigură în relaţie. Pentru asigurarea identificării cât mai multor probleme ale pacientului, medicul trebuie să se concentreze nu numai pe aspectele medicale legate de diagnostic, prognoză şi tratament, ci şi pe plângerile şi grijile pacientului de ordin fizic, psihosocial sau spiritual/existenţial, dorinţele sale prezente şi viitoare, treburile neterminate şi importanţa lor în contextul încheierii vieţii. Pentru a preveni o parte din situaţiile neprevăzute şi neplăcute care decurg din comunicarea veştilor proaste, medicul poate realiza un plan pe termen extins, care să includă discuţii, întâlniri şi abordarea problemelor legate de sfârşitul vieţii.
   Pe lângă conţinutul discuţiilor şi organizarea lor, o mare parte din comunicarea cu pacientul are loc în sfera nonverbalului. Culturile moderne plasează pe primul loc componenta verbală. Astfel, este o provocare proiectarea unor strategii de intervenţie experimentale în care pacientul şi medicul să se afle în tăcere, împreună, pentru o perioadă mai mare de timp, fără apariţia vreunui disconfort. Kemper şi Shaltout (2011) au arătat, într-un studiu preliminar, că intervenţia de tip meditaţie cu privire la sentimentele de bunătate, grijă şi afecţiune efectuată cu un medic experimentat a fost asociată cu schimbări semnificative în sistemul nervos vegetativ al subiecţilor, precum şi cu creşteri semnificative ale gradului de relaxare şi linişte, chiar dacă subiecţii nu au cunoscut natura intervenţiei şi scopul acesteia. Pentru realizarea unei asemenea cercetări, baza a fost considerată cunoaşterea teoriei „neuronilor-oglindă“. Aceştia sunt activaţi atunci când un om acţionează şi atunci când pur şi simplu observă un altul realizând aceeaşi acţiune. Ei sunt responsabili pentru adoptarea comportamentului celuilalt în mod inconştient. De exemplu, persoanele calme, cu o expresie a feţei liniştită şi o frecvenţă a respiraţiei mai lentă, pot declanşa, prin intermediul neuronilor-oglindă, un sentiment de calm şi o scădere a frecvenţei respiratorii la un alt individ (Kemper şi Shaltout, 2011). Tot la nivel neuronal, studii imagistice recente au descoperit implicarea unor zone specifice ale creierului în interpretarea durerii emoţionale şi fizice. Aceste zone răspund nu doar când este resimţită o durere reală fizică sau emoţională, dar şi atunci când vedem alte persoane în suferinţă. Studiile au demonstrat că gradul de activare al matricei durerii este corelat cu nivelul de empatie al persoanei.
   În plus, studiile arată că pacienţii rămân impresionaţi de cele mai multe ori de modul în care medicul li se adresează, de tonul şi timbrul vocii sale, de căldura din glas, de timpul acordat, de interesul cu care ascultă mărturisirile despre boală, de felul în care priveşte pacientul şi de zâmbetul său. Mai important pentru pacient este modul de comunicare a informaţiei, decât conţinutul mesajului transmis; de aceea, pregătirea medicilor pentru comunicarea veştilor proaste este esenţială.

 

Rubrică realizată de Hospice „Casa Speranţei“ (www.hospice.ro),  promotor al îngrijirii paliative în România din 1992, centru de excelenţă în Europa de Est şi unul dintre modelele recunoscute la nivel global de servicii şi educaţie în paliaţie. Coordonator: conf. dr. Daniela Moşoiu (Universitatea „Transilvania“ din Braşov, director educaţie şi dezvoltare Hospice „Casa Speranţei“).

 


Notă autor:

Bibliografie

1. Bruce A et al. Longing for ground in a ground(less) world: a qualitative inquiry of existential suffering. BMC Nurs. 2011 Jan 27;10:2

2. Detmar SB et al. Health-related quality-of-life assessments and patient-physician communication: a randomized controlled trial. JAMA. 2002 Dec 18;288(23):3027-34

3. Detmar SB et al. The patient-physician relationship. Patient-physician communication during outpatient palliative treatment visits: an observational study. JAMA. 2001 Mar 14;285(10):1351-7

4. Rossi Ferrario S, Cremona G. Communication in a medical setting: can standards be improved? Multidiscip Respir Med. 2013 Jan 7;8(1):1

5. Hoerger M et al. Values and options in cancer care (VOICE): study design and rationale for a patient-centered communication and decision-making intervention for physicians, patients with advanced cancer, and their caregivers. BMC Cancer. 2013 Apr 9;13:188

6. Kemper KJ, Shaltout HA. Non-verbal communication of compassion: measuring psychophysiologic effects. BMC Complement Altern Med. 2011 Dec 20;11:132

7. Kirk P et al. What do patients receiving palliative care for cancer and their families want to be told? A Canadian and Australian qualitative study. BMJ. 2004 Jun 5;328(7452):1343

8. Moşoiu D. ABC-ul medicinii paliative. Lux Libris, Braşov, 1999

9. Popa LM. Implicaţiile stărilor depresive asupra patologiei somatice. Revista de Psihologie. 2011;57(3):265-72

10. Popescu AA. Consultări în îngrijirea paliativă şi metode terapeutice potenţiale aplicate. Revista Medicală Română. 2011;58(4):263-9

11. Popescu M et al. Aspecte practice şi etice privind terapia pacientului aflat în stare terminală. In: Ghiduri şi protocoale în anestezie, terapie intensivă şi medicină de urgenţă. Timişoara, 2008

12. Şandru C. Percepţia subiectivă a bolii şi serviciile comunitare pentru sănătate. O cercetare exploratorie la Hospice Casa Speranţei Braşov. Revista Română de Sociologie. 2011:233-48

13. Silveira MJ et al. Patients’ knowledge of options at the end of life: ignorance in the face of death. JAMA. 2000 Nov 15;284(19):2483-8

14. Slort W et al. Effectiveness of the ACA (Availability, Current issues and Anticipation) training programme on GP-patient communication in palliative care; a controlled trial. BMC Fam Pract. 2013 Jul 2;14:93

15. Steinhauser KE et al. Factors considered important at the end of life by patients, family, physicians, and other care providers. JAMA. 2000 Nov 15;284(19):2476-82

16. Teno JM et al. Family perspectives on end-of-life care at the last place of care. JAMA. 2004 Jan 7;291(1):88-93

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe