Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

SARCOMUL EWING – concepţii curente de diagnostic şi tratament (1)

Viața Medicală
Prof. dr. Gh. BURNEI vineri, 7 august 2009
Viața Medicală
Dr. Ileana GEORGESCU vineri, 7 august 2009
Viața Medicală
Dr. Şt. GAVRILIU vineri, 7 august 2009
Viața Medicală
Dr. Costel VLAD vineri, 7 august 2009
Viața Medicală
Dr. Daniela DAN vineri, 7 august 2009

Cel care a descris tumora a fost James EWING, în anul 1921. Iniţial a numit-o endoteliom difuz, crezând că este derivat din ţesutul vasoformator. (...)

    Cel care a descris tumora a fost James EWING, în anul 1921. Iniţial a numit-o endoteliom difuz, crezând că este derivat din ţesutul vasoformator. Actualmente, se crede că derivă fie din celulele mezenchimale ale măduvei osoase, fie din celulele nemezenchimale primitive.
    Ca frecvenţă, este a doua tumoră malignă primară apărută în copilărie. Rar se extinde către ţesutul moale. Grupa cea mai afectată de vârstă este cuprinsă între 10 şi 15 ani. Dacă la un copil sub cinci ani se descoperă o tumoră cu trăsături similare, diagnosticul este, probabil, de neuroblastom, în timp ce la un pacient de peste 15 ani, modificările asemănătoare pot sugera un carcinom metastatic.
    Apare mai frecvent la sexul masculin.
    Cele mai afectate oase sunt: osul coxal, femurul, tibia, humerusul, fibula, clavicula (în zona diafizară). Mai rar, se întâlneşte pe coaste, scapulă, vertebre.


 
 ⇒ ANATOMIE PATOLOGICĂ
 
SE formează un grup de tumori asemănătoare histologic, cu localizare osoasă şi extraosoasă.
    Studiul histologic trebuie să cuprindă:
    1. examenul histologic standard pe preparat fixat cu formol 10% şi apoziţie pentru examenul citologic;
    2. examenul ultrastructural (fixare cu glutaraldehidă 4%)
    3. examenul citogenetic pe fragment proaspăt şi steril;
    4. studiul imunocitochimic pe fragment congelat.
    Piesa de rezecţie poate constitui eventual obiectul unui studiu al numărului de celule tumorale viabile pentru aprecierea eficacităţii chimioterapiei. (...)
 
TABLOU CLINIC
 
Durerea locală este simptomul dominant, care apare şi se intensifică treptat, în câteva săptămâni sau luni. Iradierea se produce peste limitele osului afectat, uneori durerea se resimte în articulaţia adiacentă sau în întreg membrul. Alte simptome sau semne, după localizare, sunt: • oase lungi – angulări ale articulaţiei adiacente sau fracturi pe os patologic în stadiile avansate • coloana vertebrală lombară – durere sciatică, parestezii şi diminuarea activităţii motorii, prin afectarea trunchiurilor nervoase • coaste – sufuziuni pleurale • osul coxal – simptome rectale şi/sau urinare. (...)
 
⇒ IMAGISTICĂ
 
Este important ca investigaţiile – radiografii standard, scintigrafie, IRM – să fie făcute cât mai repede şi înaintea biopsiei osoase, care poate complica interpretarea rezultatelor imagistice.(...)
 
⇒ BIOPSIA
 
În marea majoritate a cazurilor, biopsia este chirurgicală. Ea trebuie să furnizeze un fragment suficient de mare pentru a se putea face toate examenele histologice şi imunohistochimice. Incizia trebuie făcută avându-se în vedere exereza chirurgicală ce va urma. (...)
 
⇒ STADIALIZARE
 
Cea mai bună metodă de stadializare a sarcomului Ewing este stabilirea extensiei tumorii la momentul investigaţiei.
    • Stadiul I – tumoră solitară intraosoasă;
    • Stadiul II – tumoră solitară extraosoasă;
    • Stadiul III – tumoră multicentrică limitată la osul afectat;
    • Stadiul IV – metastază la distanţă. (...)
 
  
  
 


 

 

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.