Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

SASO, cea mai frecventă fomă de apnee în somn

Viața Medicală
Dr. Petru-Emil MUNTEAN vineri, 6 iulie 2018
    În cursul nopţii, la anumite persoane poate să apară oprirea respirației pentru o scurtă perioadă, urmată de sforăit. Somnolența diurnă, sforăitul, fatigabilitatea, migrenele, scăderea capacităţii de concentrare, iritabilitatea, depresia, transpiraţiile nocturne, scăderea libidoului reprezintă semne clasice ale sindromului de apnee în somn de tip obstructiv (SASO). Această patologie poate să apară la bărbaţi şi femei de orice vârstă, poate afecta şi copiii, însă cel mai frecvent apare la: bărbaţii de vârstă medie şi obezi – care au circumferinţa gâtului peste 42 cm, amigdale sau limba mărită, poziţionarea anormală a mandibulei sau maxilarului –, pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă, persoanele cu istoric familial pozitiv de SASO, consumatorii de alcool şi fumătorii cronici.
    SASO este o tulburare de somn care implică încetarea sau scăderea semnificativă a fluxului de aer în prezența efortului de respirație. Este cea mai frecventă formă de apnee în somn și se caracterizează prin episoade recurente de colaps al căilor respiratorii superioare în timpul somnului. Aceste episoade sunt asociate cu desaturații ale oxihemoglobinei și treziri recurente. Pentru conturarea diagnosticului, medicul foloseste chestionarul Epworth. În funcţie de rezultatul acestuia, poate fi necesar ca pacientul să petreacă o noapte într-un laborator de somnologie pentru a-i fi monitorizate: fluxul de aer, nivelul de oxigen din sânge, respirația, activitatea electrică a creierului, mișcările ochilor, ritmul cardiac, activitatea musculară. Studiul urmăreşte de câte ori a fost afectată respirația în timpul somnului.
    Opțiunile posibile de tratament includ: scăderea în greutate, reducerea consumului de alcool, somnifere şi tutun, evitarea dormitului pe spate, spray-uri nazale decongestionante, tratament medicamentos sau utilizarea aparatelor moderne de tipul CPAP (continuous positive airway pressure) sau BIPAP (bilevel positive airway pressure).

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.