Newsflash
Ars Medici

Schimb de experiență

de Dr. Mihai MARA - iun. 23 2017
Schimb de experiență
     A devenit deja o tradiție ca luna mai să însemne Conferința medicilor de familie de la Cluj-Napoca. Anul acesta, pe lângă cele patru zile încărcate cu lucrări și ateliere, am reușit să organizăm cel de-al doilea schimb de experiență Vasco da Gama Movement în România.
     Vasco da Gama Movement (VdGM) este rețeaua tinerilor medici de familie din cadrul WONCA Europe și include atât rezidenți, cât și medici specialiști în primii cinci ani de la obținerea specialității. Grupul se bazează pe o comunicare eficientă între tinerii medici din Europa și promovează participarea acestora la evenimente și programe educaționale pentru a facilita dezvoltarea lor profesională.
     Schimbul de experiență de la Cluj este rezultatul muncii unei echipe bine închegate, sub coordonarea Ralucăi Zoițanu – care a organizat și evenimentul similar din 2015, tot de la Cluj. Planificarea a început cu șase luni înainte, cu o primă schiță a programului. Odată ce toate semnalele au fost pozitive, am lansat anunțul oficial colegilor noștri europeni care, începând din luna februarie, ne-au ajutat cu promovarea evenimentului pe rețelele sociale. Opt participanți din Ucraina, Turcia, Portugalia și Spania au participat în perioada 8–13 mai la evenimentele pe care le-am pregătit pentru ei.
     În primele zile ale schimbului ne-am axat pe vizite în cabinete ale medicilor de familie din România. Timp de două zile, tinerii medici de familie europeni au putut observa activitatea din cabinetele noastre, au participat la discuții despre cazuri și la consultații la domiciliul pacienților, au pus întrebări despre cum funcționează sistemul, au asistat la bucuriile, dar și la frustrările medicilor români. Gazde le-au fost: dr. Camelia Bakri, dr. Emiliana Coștiug, dr. Aida Puia din Cluj-Napoca, dar și medici din mediul rural: dr. Elena Vajasdi (Jucu), dr. Sorin Restea (Cășeiu) și dr. Mihai Mara (Ceanu Mare).
     Următoarele zile au însemnat participarea la sesiuni ale Conferinței medicilor de familie de la Cluj-Napoca și interacțiunea cu tinerii medici români, totul culminând cu sesiunea Vasco da Gama Movement din cadrul conferinței, în care am adus medicina de familie din Europa. În cadrul acesteia, tinerii medici din cele patru țări au prezentat modul în care este organizat sistemul de sănătate în țara lor, cum decurge activitatea în cabinetul unui medic de familie, care sunt modalitățile de plată pentru medicii de familie și ce alte oportunități de dezvoltare profesională au aceștia: patru țări diferite, patru sisteme diferite. La finalul sesiunii, participanții la schimb au  formulat concluzii despre sistemul românesc de sănătate comparativ cu cel din țara lor, evidențiind punctele forte ale fiecăruia. Discuțiile și întrebările de la final au fost dovada că putem aduce schimbări benefice în profesia noastră, prin colaborare.
     Desigur, programul științific a fost dublat de cel social, ocazie cu care am reușit să le arătăm din frumusețile României – am vizitat cetatea Alba Iulia și Salina Turda –, să legăm prietenii și să ne simțim bine. Ne-am bucurat că au fost prezente și colege coordonatoare din Grupul tinerilor medici de familie al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).
     „Am fost plăcut impresionați de interacți­unea medic–pacient, de atmosfera pozitivă din cabinetele medicilor de familie pe care le-am vizitat și de felul în care am fost primiți în cabinete, atât de medici, cât și de pacienți. Am primit răspunsuri la toate întrebările și am aflat multe lucruri despre medicina de familie din România. A fost o ocazie bună de a compara nivelurile medicinii din diferite țări și de a împărtăși din experiențele proprii”, a declarat unul din oaspeți.
     Acest schimb de experiență nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul Asociației Medicilor de Familie Cluj și al dr. Ana Dascăl, care s-au implicat trup și suflet pentru ca evenimentul să iasă bine. De asemenea, suntem recunoscători medicilor de familie care și‑au deschis porțile cabinetelor colegilor europeni și tinerilor medici de familie din Cluj ce au ajutat la organizare și la programul social. Evenimentele de acest gen sunt o ocazie unică atât pentru oaspeți, cât și pentru gazde, deschizând porți către idei, proiecte și prieteni noi. Sperăm că am deschis calea pentru schimburi de experiență organizate și în alte centre universitare din România.

 

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe