Newsflash
Ars Medici

Scoliozele copilului şi adolescentului

de Prof. dr. Mihai JIANU - dec. 11 2009
Scoliozele copilului şi adolescentului

Scolioza structurală este o deformare tridimensională a coloanei vertebrale, produsă prin asocierea unei deviaţii în plan frontal, cu o deviaţie în plan sagital şi a unei deviaţii în plan orizontal, sub forma rotaţiei vertebrale, ceea ce o diferenţiază de deformările într-un singur plan, ca în cazul cifozei (vezi figura). (...)

   Rotaţia vertebrală se traduce clinic prin apariţia unei denivelări a hemitoracelui – gibozitatea costală.
   În 99% din cazuri, existenţa gibozităţii este sinonimă cu prezenţa scoliozei, dar există cazuri foarte rare de gibozitate fără înclinare laterală, printr-o rotaţie pură în regiunea toracală, coloana vertebrală fiind perfect rectilinie.
   Prezenţa deformărilor în toate cele trei planuri spaţiale, precum şi rotaţia vertebrală, diferenţiază scolioza structurală de atitudinile scoliotice.
   De multe ori în practica curentă, atitudinea scoliotică este confundată cu scolioza propriu-zisă şi de aici apare o serie întreagă de greşeli terapeutice cum ar fi recomandarea de corset, nesfârşite şedinţe de kinetoterapie…
   Scolioza afectează în special fetele (75–80% din cazuri în majoritatea statisticilor) şi apare de regulă la vârsta pubertăţii sau chiar câţiva ani înaintea acesteia.
   În 2–3% din cazuri, scoliozele apar încă de la naştere ca urmare a unor malformaţii ale vertebrelor sau coastelor, iar 6–7% din cazuri au alte cauze: boli neuromusculare, neurofibromatoză, infirmitate motorie de origine cerebrală.
   Restul de 91–92%, scoliozele idiopatice, se ivesc spre vârsta de 10–12 ani şi au o cauză insuficient elucidată. Un studiu pe această temă, semnat de dl prof. dr. Mihai Jianu, debutează la rubrica „Ars medici“. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe