Newsflash
Ars Medici

Scombroidoza

de Dr. Ovidiu BERGHI - oct. 18 2013
Scombroidoza
   Scombroidoza sau intoxicaţia scombroidă apare după consumul de peşte proaspăt, conservat sau afumat, ca urmare a procesării sau depozitării inadecvate a acestuia (1). Afecţiunea a fost descrisă prima dată în legătură cu peştii din ordinul Scombroidea (ton, scrumbie, peşte spadă) (1, 2, 5), ulterior fiind identificate şi alte specii de peşte cu carne neagră (sardine, hamsii, anşoa) (1). Carnea de peşte negru scombroid este bogată în histidină, care este metabolizată în histamină de către histidin-decarboxilaza bacteriană, ulterior contaminării bacteriene a cărnii (2, 5). Procesul decarboxilării este indus de această enzimă, produsă în principal de bacterii enterice Gram-negative (Morganella morganii, Escherichia coli, Klebsiella spp., Pseudomonas aeruginosa) localizate în intestinele şi pe pielea peştelui (1, 5). O particularitate a acestei intoxicaţii este că, dintr-un transport de peşte, doar unul singur poate avea concentraţii toxice; este, de asemenea, posibil ca la acelaşi peşte o parte să fie contaminată şi alta nu (5).
   Intoxicaţia scombroidă este una dintre cele mai comune cauze de morbiditate asociate cu consumul de peşte (1), statisticile publicate în SUA pentru perioada 1998–2008 indicându-le în proporţie de 5% din totalul toxiinfecţiilor alimentare (4). Nivelul de histamină considerat toxic variază în funcţie de ţară, în Marea Britanie fiind mai mare de 10–20 mg/100 g, iar în SUA de 5 mg/100 g (5).
   Simptomele intoxicaţiei scombroide sunt mediate de histamină (2) şi includ rash cutanat, flushing, urticarie (în general eritem difuz, fără papule), transpiraţii intense, ameţeli, cefalee, palpitaţii şi senzaţia de arsură la nivelul gurii şi gâtului (1, 3). În funcţie de severitate, mai pot apărea simptome gastrointestinale (crampe intestinale, greaţă, vărsături, diaree), respiratorii (bronhospasm, dispnee) sau cardiovasculare (hipotensiune arterială) (1). Simptomele debutează după 10 până la 90 de minute de la consumul peştelui. Eritemul durează în medie două-cinci ore, celelalte simptome dispărând după trei până la 36 de ore.
   Diagnosticul afecţiunii este în principal clinic (anamneză sugestivă, tablou clinic), în cazuri neclare putându-se determina nivelul de histamină din sânge sau de metaboliţi ai histaminei din urină (N-metil-histamine). De asemenea, se poate determina şi cantitatea de histamină din peştele consumat (1).
   Intoxicaţia scombroidă este frecvent greşit diagnosticată, prin confuzia cu o alergie alimentară. Histamina, chiar în concentraţii mari, nu afectează proprietăţile organoleptice ale peştelui, acesta având aspect normal. Histamina poate creşte ca urmare a refrigerării inadecvate înaintea procesării sau a depozitării peştelui la temperatura camerei înaintea gătitului. Histamina este stabilă la căldură şi rămâne prezentă în peşte şi după gătire, refrigerare, conservare sau afumare (1).
   Diagnosticul diferenţial cel mai important al acestei boli îl constituie alergia alimentară la peşte, mediată de IgE. Suspiciunea de intoxicaţie scombroidă se ridică după apariţia unui tablou clinic asemănător unei reacţii alergice la persoane neînrudite după consumul aceluiaşi peşte (2). Boala este frecvent subdiagnosticată.
   Tratament. În majoritatea cazurilor, afecţiunea este autolimitată. Dacă tabloul clinic este suficient de sever pentru a necesita tratament, antihistaminicele (antagonişti ai receptorului H1 – loratadină, desloratadină, levocetirizină, fexofenadină, bilastină) reprezintă principala linie de tratament (1, 5). Tratamentul mai poate include, în funcţie de tabloul clinic, terapia suportivă (fluide, agenţi antipiretici) (1, 2) sau adrenalină, dacă în tabloul clinic se asociază şi bronhospasmul sever (3).

Notă autor:

Bibliografie

1. Stratta P, Badino G. Scombroid poisoning. CMAJ. 2012 Apr 3;184(6):674

2. Jantschitsch C, Kinaciyan T, Manafi M, Safer M, Tanew A. Severe scombroid fish poisoning: an underrecognized dermatologic emergency. J Am Acad Dermatol. 2011 Jul;65(1):246-7

3. Vickers J, Safai B. Images in clinical medicine. Scombroid poisoning. N Engl J Med. 2013 Jun 6;368(23):e31

4. Gould LH, Walsh KA, Vieira AR, Herman K, Williams IT, Hall AJ, Cole D; Centers for Disease Control and Prevention. Surveillance for foodborne disease outbreaks -
United States, 1998-2008. MMWR Surveill Summ. 2013 Jun 28;62(2):1-34

5. Guly HR, Grant IC. Case of the month: Lesson of the week: don’t forget scombroid. Emerg Med J. 2006 Dec;23(12):955-6

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe