Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Scorul Apgar pentru tați

Viața Medicală
Dr. Cătălina PANAITESCU vineri, 29 septembrie 2017
     Zilele trecute a venit la consultație un pacient îngrijorat din cauza tusei restante după un episod de infecție respiratorie acută. Soția lui urma să nască în câteva zile și el dorea să asiste la naștere. Era preocupat, pe de o parte, să nu răspândească infecția, iar pe de alta, să nu deranjeze.
   Mi-am adus aminte, cu această ocazie, de o serie de articole savuroase apărute în urmă cu aproape două decenii – unele chiar în reviste de prestigiu – despre care am mai avut ocazia să scriu. Reiau, pe scurt, un articol publicat de British Medical Journal, sub semnătura dr. Howard J. Bennet. Acesta prezintă ceea ce poate fi considerat a fi, în ciuda timpului scurs, un instrument clinic util pentru segmentul de patologie apărut prin acceptarea taților în sălile de naștere. „Scorul Apgar pentru tați” este rezultatul a doi ani de studii în care s-au urmărit: colorația tegumentelor, mișcările respiratorii, frecvența cardiacă, tonusul muscular și reflectivitatea (apreciată prin reacția tatălui la invitația de a tăia cordonul ombilical). În funcție de acești parametri, autorul a calculat un punctaj cu rol diagnostic și chiar prognostic.
Astfel, un scor de 10 arată o stare generală bună și probabilitatea de aproape 100% ca tatăl să vă mulțumească. Un scor între 7 și 9 reflectă o stare generală mulțumitoare și șanse minime să fiți acționați în instanță. Părinții vor spune probabil cunoscuților lucruri amabile despre dumneavoastră, deși nu vor uita să menționeze că nu ați venit suficient de des în sala de travaliu.
 Un scor între 4 și 6 face necesară intervenția asistentei și/sau a medicului. De cele mai multe ori este suficientă extragerea, între contracții, a gâtului viitorului tată din mâinile mamei. Atenție sporită necesită în acest caz și momentul tăierii cordonului ombilical, deoarece tații cu scor Apgar mai mic de 7 îl confundă adesea cu unul dintre degetele dumneavoastră. La un scor între 1 și 3 trebuie intervenit în forță: valium, săruri mirositoare și Coca-Cola.
Asta mă face să mă întreb, mai mult sau mai puțin retoric, dacă legea concediului paternal nu este de fapt o formă onorabilă de acordare a unui concediu medical de refacere și recuperare celui care se dovedește a fi, în acele momente, cel mai neglijat membru al familiei. Iar ca medic de familie cu vechime într-un sistem sufocat de tot felul de sarcini birocratice inutile și absurde, aștept cu interes solicitarea, de către maternități, a unei adeverințe care să ateste starea de sănătate a viitorului tată înaintea admiterii în sala de nașteri.

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa
inprimalinie@viata-medicala.ro

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC