Newsflash
Ars Medici

Se pot vaccina pacienții cu boala Alzheimer și accidente vasculare cerebrale?

de Acad. Constantin POPA - ian. 29 2016
Se pot vaccina pacienții cu boala Alzheimer și accidente vasculare cerebrale?

     Diagnosticul bolii Alzheimer (BA) sau al unei afecțiuni asociate (degenerescență lobară fronto-temporală, boala corpilor Lewy difuzi, afazie primară progresivă, atrofie primară progresivă, atrofie corticală posterioară) nu impune precauții pentru vaccinurile recomandate în mod obișnuit. De exemplu, în Franța, recomandările pentru populația de peste 65 de ani includ vaccinul difteric (o doză la fiecare zece ani), vaccin pneumococic (în caz de factori de risc), vaccin gripal sezonier.

 

Studii cu vaccinuri pentru tratamentul BA

 

     BA se caracterizează prin acumulări de proteine cu conformație anormală. În funcție de proteina sau peptida implicată, putem distinge în mod schematic calea patogenului amiloid (Aβ) și cea a proteinei tau. Calea amiloidului rezultă din clivajul anormal al precursorului proteinei amiloide. Peptida Aβ, liberă în forma sa de monomer solubil în mediu extracelular, va adopta astfel o conformație β-plisată și se va cumula în oligomeri solubili, apoi în polimeri fibrilari. Fibrilele Aβ se depun la nivelul cortexului cerebral, constituind plăci amiloide, și, de asemenea, la nivelul pereților vaselor sanguine, constituind angiopatia cerebrală amiloidă (ACA), care se asociază BA. Plăcile amiloide se însoțesc de o reacție inflamatorie, cu preluarea și activarea de astrocite și de celule microgliale. Conform ipotezei cascadei amiloide, producția și acumularea de peptidă constituie elementele declanșatoare ale evenimentelor patogenice responsabile pentru boală, în stadiul preclinic. Simptomele clinice se corelează cu progresia altei proteinopatii: taupatia. (...)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe