Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Sindromul de vasculită urticariană cu complement scăzut

Viața Medicală
Conf. dr. Manole COJOCARU vineri, 14 septembrie 2012

Sindromul de vasculită urticariană hipocomplementemică este o formă de vasculită urticariană determinată de leziuni inflamatorii ale capilarelor şi venulelor postcapilare. Manifestările sistemice sunt: febră, stare de rău general, oboseală, artralgii, angioedem, irită, uveită, episclerită, pericardită, endocardită, pseudotumoră cerebrală, neuropatie periferică, pleurită, afectare pulmonară cronică obstructivă, glomerulonefrită, fenomene Raynaud. Acest sindrom discret este caracterizat de plăci urticariene hiperpigmentate. Fracţiunile complementul seric C3 şi C4 pot să fie nedetectabile, scăzute sau uneori normale în forma activă. Complementul C1q este scăzut. În timpul remisiei spontane sau induse de terapie, concentraţia de C3 şi C4 se normalizează, iar nivelul C1q se menţine uşor scăzut. 40% din pacienţi prezintă afectare renală cu IgG granular de-a lungul membranei bazale. La toţi bolnavii s-au evidenţiat anticorpi anti-C1q, iar la 70% din ei – anticorpi anticelule endoteliale.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.