Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

SLBP şi excesul ponderal (2)

Viața Medicală
Dr. Iuliana GHERLAN joi, 11 iunie 2015

Proteinele de legare a lipidelor cu greutate moleculară mică (SLBP) este denumirea generică pentru o serie de polipeptide de dimensiuni mici cu distribuţie largă în organismul uman, care au rolul de a lega substanţe hidrofobe, fiind exprimate într-o mare varietate de celule şi ţesuturi. Funcţia generică a acestor proteine este fie de a facilita fluxul celular al substanţelor cu hidrosolubilitate redusă şi de a facilita utilizarea/transformarea lor metabolică, fie de a sechestra aceşti liganzi şi de a le împiedica legarea de alte situsuri celulare. Deşi prezenţa SLBP la nivelul ţesuturilor implicate în metabolizarea lipidelor pare a fi necesară, funcţia lor biologică exactă nu este pe deplin caracterizată. O serie de studii (pe animale şi clinice observaţionale umane) susţin rolul acestor polipeptide şi mai ales a două din ele – AFABP şi lipocalina 2 – în complicaţiile cardiovasculare şi metabolice ale obezităţii.

 
 
 

Structura şi funcţiile lipocalinei 2

 

   Lipocalina 2 (cu denumiri alternative – 24p3, LCN2, siderocalina, lipocalina asociată gelatinazei neutrofilelor – NGAL) este o proteină de 25 kDa care a fost iniţial identificată în rinichii de şoarece şi în granulocitele umane. Ulterior, s-a demonstrat prezenţa sa şi într-o varietate de alte ţesuturi – plămân, ficat, timus, rinichi, intestin subţire, glanda mamară.
    Expresia lipocalinei 2 în ţesutul adipos uman a fost descrisă pentru prima dată de Lin şi colab.; ulterior, s-a demonstrat, de asemenea, că diferenţierea preadipocitelor în adipocite se asociază cu secreţia marcată de lipocalina 2.(…)

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.