Newsflash
Ars Medici

Soluție practică pentru medicii de familie

de Dr. Ioan ANTOHI - oct. 30 2015
Soluție practică pentru medicii de familie
     POCT (Point-of-care testing) se definește ca un grup de tehnologii (instrumente, sisteme sau teste) care nu necesită personal specializat în exploatare și nici spații dedicate (laborator), utilizate în scop de screening, diagnostic, tratament, în interiorul și în afara unităților sanitare, la locul acordării asistenței medicale.
     Scopul POCT este de a furniza datele și rezultatele unor investigații în vitro, într-un interval de timp scurt, la locul acordării asistenței medicale, în vederea unor decizii mai bine fundamentate privind managementul pacientului.
     Între beneficiile POCT putem enumera: obținerea de date și rezultate „în timp real“, în mod obișnuit în timpul consultației/intervenției (10–15 minute); evitarea neconcordanței pacient/teste, cu consecințele de rigoare; necesitatea unor volume mici de probe; evitarea problemelor legate de colectare, transport, manipulări multiple, condiții speciale.
     În concluzie, se poate afirma că POCT și evaluarea „în timp real“ a pacientului deschid o nouă perspectivă în abordarea și utilizarea tehnologiilor medicale pentru toți furnizorii de servicii medicale. De această perspectivă și posibilitate trebuie să profite și cabinetul medicului de familie (MF).
     Conform art. 73 din Legea 95/2006, „cabinetul MF poate desfășura activități medicale la domiciliul pacienților, în centrele de permanență, în alte locații special amenajate și autorizate sau la locul solicitării“. Tot în baza aceluiași act normativ, art. 74, cabinetul MF poate furniza „servicii medicale esențiale, servicii medicale extinse și servicii medicale adiționale“. Serviciile medicale adiționale, conform art. 77, sunt reprezentate de „manopere și tehnici însușite de medicii practicieni, certificate prin atestate de studii complementare și/sau care necesită dotări speciale“.
     Finanțarea cabinetului MF este practic asigurată de relația contractuală cu CJAS, estimativ, până la 95% din veniturile cabinetului având această sursă. Serviciile contractate de CJAS fac parte, în principal, din serviciile medicale esențiale și extinse, cele adiționale fiind reprezentate doar de EKG, spirometrie și ecografie și acestea cu constrângeri. Dependența practic totală a existenței și funcționării cabinetului MF de relația contractuală cu CJAS, în condițiile unei finanțări în termeni reali, în continuă scădere din 2007–2008, determină căutarea și altor posibilități de finanțare pentru cabinetul MF. Din această perspectivă, o resursă importantă o poate constitui furnizarea de servicii medicale adiționale, ca urmare a utilizării POCT, la cerere, pacienților asigurați/neasigurați, înscriși/neînscriși pe listă.
     Din posibilitățile oferite de POCT, domeniile de interes pentru cabinetul MF, în acest moment și prin prisma experienței personale, sunt: analiza urinei, teste rapide de diagnostic (boli infecțioase, markeri tumorali etc.), biochimie uscată, hematologie, imunofluorimetrie, EKG, ecografie, spirometrie.
     Dacă privim în ansamblu asistența medicală primară, constatăm că serviciile medicale adiționale nu au o prezență semnificativă în activitatea cabinetului nici sub raportul volumului și nici sub aspectul veniturilor generate. Motivele cel mai des invocate pentru această stare de fapt sunt: efortul investițional necesar, absența posibilității reale de contractare a serviciilor adiționale cu CJAS, necesitatea unor dotări specifice pentru realizarea acestor servicii, reținerea determinată de riscul investițional.
     Deși în ultimii ani cabinetul MF a avut posibilitatea de a încheia contracte cu CJAS pentru servicii de EKG și ecografie, puțini colegi au făcut acest lucru, motivele refuzului fiind legate de valoarea mică a contractului și serviciului, precum și de presiunile pacienților din listă care nu puteau beneficia de aceste servicii din cauza limitelor induse de valoarea contractului.
     Efortul investițional este variabil, minim în cazul testelor rapide de diagnostic și relativ ridicat în cazul ecografiei. Dincolo de efortul investițional inițial trebuie avute în vedere și cheltuielile ulterioare legate de consumabile, întreținere și funcționare.
     Poate cea mai dificilă și complexă problemă a MF în introducerea unui serviciu adițional este aprecierea riscului investițional, a oportunității și a viabilității introducerii lui. Despre acest subiect se poate discuta sub multiple aspecte, de la finanțare la modificările induse în activitatea cabinetului și, bineînțeles, la profitabilitatea investiției. Finanțarea poate fi asigurată de resursele cabinetului sau de bănci, costul suplimentar indus de împrumut fiind de aproximativ 0,5–0,7% pe lună, din suma solicitată. Cât privește valoarea profitului minim necesar pentru ca investiția să fie profitabilă, în experiența personală, o valoare de 3–3,5% venit net/luna, din valoarea investită este necesară și suficientă. Ce rămâne de evaluat este dacă numărul de servicii și costul unui serviciu într-o lună poate genera, având în vedere condițiile concrete și specifice activității fiecărui cabinet, venitul net evocat. Evident, riscul investițional este semnificativ diferit pentru un cabinet MF față de situația cabinetelor medicale asociate/grupate.
     O întrebare pe care trebuie să o punem în mod firesc este ordinea de introducere a serviciilor. Răspunsul poate fi variabil, dar dacă am avea în vedere situația cea mai nefavorabilă, fără resurse financiare – cabinet MF individual – atunci o ordine favorabilă poate fi: teste rapide de diagnostic, analizor de urină, spirometru și EKG, analizor biochimie uscată, hematologie, imunofluorimetrie. Desigur, ecografia este extrem de importantă și momentul optim, ca recomandare, este cât mai devreme posibil. Răspunsurile sunt desigur mult mai multe și țin nu numai de situația concretă existentă la nivelul cabinetului MF, cât și de situația celorlalți furnizori de servicii medicale, de cererea și oferta din zonă. Personal am introdus EKG (1994), teste rapide de diagnostic (1995), ecografia (2D în anul 2000 și 4D în 2008), biochimia uscată (2004), imunofluorimetria și hematologia.
     Introducerea unui serviciu adițional aduce o serie de beneficii potențiale medicului și cabinetului: modificări de imagine în relația medic–pacient; modificarea de imagine nu privește doar relația intre medic și asigurat/pacient, ci și relația dintre cabinetul MF și ceilalți furnizori de servicii medicale din sectorul public sau privat; fenomen de potențare reciprocă între servicii (orice serviciu nou atrage o potențare a serviciilor existente, deoarece creează premisele creșterii numărului de pacienți/asigurați care pot să-și satisfacă cerințele diagnostice); câștig profesional (permite MF să abordeze o sferă mai largă de patologie, diagnostic și screening, cu decizii medicale mai corect fundamentate); câștig material (ameliorarea veniturilor cabinetului MF, crearea unor premise mai favorabile în dezvoltarea ulterioară a cabinetului MF, scăderea dependenței materiale de relația contractuală cu CJAS, creșterea motivației și satisfacției MF).

 

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe