Newsflash
Ars Medici

Somnologia în medicina primară

de Dr. Claudia IFTODE - dec. 12 2017
Somnologia în medicina primară
     Am avut onoarea și o mare bucurie să particip, din partea Grupului RespiRO, la a șaptea ediție a Conferinței naționale de somnologie și a doua ediție a Conferinței naționale de ventilație non-invazivă, desfășurate recent la Sinaia, în tandem, sub egida Societății europene de cercetare a somnului (European Sleep Research Society). A fost o conferință cu participare internațională, titlul său fiind „Să diagnosticăm somnul dintr-o răsuflare”. Președintele conferinței a fost dr. Oana Claudia Deleanu. Au fost prezenți numeroși pneumologi din toată țara, dar și douăzeci de lectori străini.
     Sâmbătă, timp de două ore, împreună cu prof. univ. dr. Gabriela Jimborean, am moderat sesiunea „Somnologia în medicina primară”. „Rolul medicului de familie în diagnosticarea sindromului de apnee în somn de tip obstructiv (SASO)” a fost tema mesei rotunde din cadrul conferinței, organizată în colaborare cu grupul de lucru RespiRO – proiect comun al Societății Naționale de Medicina Familiei și Centrului național de studii în medicina familiei.
     Din partea Grupului RespiRO, am prezentat lucrarea „Când ne gândim la sindromul de apnee în somn (SASO) în cabinetul medical de medicina familiei?”. Lucrarea este adresată medicilor de familie care pot diagnostica relativ ușor acest sindrom dacă au cunoștințele necesare, diagnosticul confirmându-se la medicul specialist pneumolog specializat în poligrafie cardio-respiratorie/polisomnografie.
     În acest context, am transmis trei mesaje. Primul mesaj a fost pentru medicii de familie români, care pot diagnostica SASO și apoi aplica o terapie care crește calitatea vieții pacienților – administrarea de presiune continuă pozitivă (CPAP). În acest fel, pe termen lung pot fi împiedicate accidentele (precum sunt cele rutiere), cauzate de somnolența diurnă excesivă (SDE). Al doilea mesaj a fost legat de experiența personală în această patologie și în lucrul cu aparatura complexă cu care se efectuează poligrafia. Scopul mesajului a fost solicitarea opiniei profesioniștilor prezenți în legătură cu acest subiect. Al treilea mesaj a fost din partea grupului RespiRO. Ne-am arătat disponibilitatea de a participa la îmbunătățiri legislative pentru pacienții noștri, cu creșterea competențelor medicilor de familie și îndepărtarea barierelor și restricțiilor impuse prin criterii administrative, nesusținute de dovezi medicale.

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa
inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe