Newsflash
Ars Medici

Stenoză traheală hiperplazică. Prezentare de caz

de Dr. Vasile DARABAN - feb. 6 2015
Stenoză traheală hiperplazică. Prezentare de caz
   Stenoza traheală poate fi congenitală sau dobândită, ca urmare a reacţiilor inflamatorii secundare inhalării de noxe industriale sau casnice, mai rar printr-un contact prelungit cu un material alogen (de ex. sonda de intubaţie oro-traheală); proliferările neoplazice sunt o excepţie.
   Ca urmare a contactului prelungit – pe parcursul câtorva zile – dintre mucoasa traheală şi sonda de intubaţie plasată în cursul unei intervenţii chirurgicale, se produce o reacţie inflamatorie de vecinătate, având consecinţă hiperplazia celulelor epiteliale şi a elementelor glandulare ale submucoasei traheale, organul păstrându-şi aspectul macroscopic normal. Rezultă în timp o îngustare progresivă a lumenului traheal, cu răsunet, mai mult sau mai puţin exprimat, asupra pasajului fluxului de aer.
   Prezentarea cazului. Bărbat supraponderal (256 kg), talie 175 cm, 42 ani, mediu urban, intelectual, este adus la serviciul UPU cu şoc traumatico-hemoragic în urma unui accident rutier. Primii medici care au luat contact cu victima au putut dialoga cu el. A frapat postura pe targă (cu toracele mult ridicat, la 45° faţă de orizontală). Parametrii circulatori – TA 90/60 mm Hg, AV 120/min, FR 25–35 resp/min – denotau o reacţie adrenergică de apărare în desfăşurare. S-au abordat trei vene de calibru adecvat, montându-se trei linii de perfuzie. Radiografia toracică a fost imposibil de efectuat din cauza unor leziuni posttraumatice majore ale ambelor coapse. ECG nu a relevat alterări semnificative. Bolnavul acuza dureri vii generalizate, accentuate la tentativele de mobilizare pe şi de pe targă. Soţia pacientului a relatat că în urmă trei ani, el a suferit o intervenţie chirurgicală, cu banding gastric, pentru reducerea aportului alimentar.
   Examen clinic: traumatism toraco-pulmonar cu fractura unor coaste, hemotorax bilateral evidenţiat prin aspirarea de sânge integral în seringa de puncţie intercostală; zgomote aerice pulmonare polimorfe, neîncadrabile în nicio entitate semiologică, lipsa tirajului şi a cornajului. Sonda vezicală plasată nu a exteriorizat urină în punga colectoare.     
   Pe parcursul preparativelor de transfer la o clinică universitară de profil traumatologic toracic, starea generală a bolnavului s-a alterat brusc, chirurgul de gardă a opinat pentru plasarea unor tuburi de dren pleurale, pentru ameliorarea ventilaţiei deja afectate. Din acest moment, toate manevrele au fost efectuate în sala de operaţie.
   În momentul puncţiei pleurale drepte, efectuată în anestezie locală cu xilină 1% 30 mg, bolnavul a intrat în stop cardiorespirator. S-a demarat procedura de resuscitare uzuală. După ventilaţia pe mască cu oxigen 100% s-a tentat intubarea translaringiană a traheei. Defileul faringo-laringian vizualizându-se greu (clasa Mallampati 4), a fost nevoie de poziţionarea specifică a extremităţii cefalice ale victimei. Cu greu, fanta laringiană a fost evidenţiată, dar nu a permis introducerea sondei de intubaţie, chiar mandrinată, care s-a oprit într-un obstacol aflat imediat sub vestibulul laringian (posibil corp străin înghiţit, cheag de sânge, fragment traheal rupt?). S-a reluat tentativa de intubare, care nu a putut fi realizată nici la al treilea episod. Bolnavul a fost declarat decedat, ca urmare a stopului cardiac, neresuscitabil în context.
   Rezultatele autopsiei: multiple fracturi – vertebrele cervicale C1-C2, C5-C6, coloana dorso-lombară T12-L1 cu secţiune mielică, clavicula stângă cu ruptura arterei subclaviculare stângi şi hemotorax stâng masiv, apofizele vertebrale T2-T12, arcurile costale II-X stângi pe linia medio-claviculară, fractura în volet al coastelor III-X drepte, cu lezarea lobului pulmonar mediu, ruptură pleuro-pulmonară dreaptă de lob inferior cu hemopneumotorax drept masiv, ruptură de splină, ficat şi dezinserţie de rinichi stâng, hemoperitoneu masiv, fractură de bazin cu dislocare, fractura ambelor femure şi a tibiei drepte. Imposibilitatea intubaţiei oro-traheale a fost cauzată de hiperplazia mucoasei traheale, cu strâmtarea semnificativă a lumenului organului, până la calibrul permisiv al unui tub de perfuzie. Mucoasa traheală dezvoltată în exces a fost vizibilă pe toată lungimea de 11 cm a traheii, până la bifurcare. Nu s-au găsit corpi străini în lumen. 
   Discuţii. Având în vedere urgenţa situaţiei, nu a fost timp pentru examen ORL cu fibroscopia căilor respiratorii, manevră care ar fi clarificat diagnosticul de stenoză traheală. Lipsa cornajului şi a tirajului nu a pus această problemă examinatorilor. Pe de altă parte, ventilaţia pe mască nu a întâmpinat rezistenţe semnificative în calea aeriană a bolnavului.
   Bolnavul intubat sau traheostomizat necesită îngrijiri speciale. Se impune ca dimensiunile sondei să fie potrivite lumenului traheei. În ambele variante apar complicaţii imediate: infecţia, iritaţia locală, producţie exagerată de mucus, care trebuie aspirat frecvent şi atent. Sonda de intubaţie va fi menţinută cât mai puţin timp posibil, iar aerul inspirat va fi încălzit, umidificat. Secreţiile uscate produc reacţii inflamatorii de corp străin, amplificând iritaţia dată de componentele materialului din care este fabricată sonda sau canula. Deşi acetilcisteina şi instilaţiile cu ser fiziologic intră în schema de tratament preventiv, există situaţii în care reacţia mucoasei traheale este exagerată, generând hiperplazie. Aceste fenomene ar fi putut fi declanşate cu ocazia operaţiei de banding gastric, survenită cu ani în urmă.
   Tratament. Ca o primă metodă intervenţională se recomandă utilizarea principiilor endoscopice: dilatări, laseri şi combinaţii ale acestora, cu plasarea de stenturi, pentru a menţine liberă filiera traheală îngustată. În caz de eşec, se va recurge la metode chirurgicale – tehnici de rezecţie-anastomoză.
   Concluzii.Stenozele traheale sunt redutabile din punct de vedere terapeutic, cu consecinţe invalidante şi un procent de mortalitate semnificativ. Intubaţia nereuşită a traheei este un eşec posibil chiar şi pentru un profesionist versat. Pe lângă dificultăţile locale anatomice ale bolnavului, hiperplazia inflamatorie a traheei este o realitate tristă, ducând la imposibilitatea aplicării unei manevre dătătoare de speranţă în supravieţuirea unui pacient cu leziuni posttraumatice severe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe