Newsflash
Ars Medici

STH și longevitatea

de Dr. Dan PEREŢIANU - mai 25 2018
STH și longevitatea
    De mai mult timp se discută despre tratamentul cu hormon de creștere GH (mai corect numit hormon somatotrop STH) pentru profilaxia îmbătrâniirii. Termenul modern este anti-ageing. Se știe că STH scade odată cu vârsta, sugerând că hiposomatotropismul este cauză a îmbătrânirii (vezi și numărul 23/2017 din „Viața medicală”). Rezultatele de tip evidence based medicine pentru administrarea de STH încă lipsesc. Atât surplusul activității STH (acromegalie), cât și lipsa acestuia la adult (deficit izolat hipofizar) conduc la scurtarea duratei vieții. Cu toate acestea, s-a arătat că persoanele care au valori mici ale IGF-1 în sânge trăiesc mai mult. Or, IGF-1 sau somatomedina C reprezintă factorul hepatic prin care acționează la nivel receptorial hormonul somatotrop (de creștere). Receptorul pentru STH se găsește  la nivelul membranei celulare. El este codat în nucleul celular de către o genă ce se găsește pe cromozomul 5 - locusul este numit p.12-p.13.1 (p este prescurtatea de la lanțul scurt; q este prescurtarea de la lanțul lung, orice cromozom având două tipuri de lanțuri: lungi și scurte). Zonele active ale unei gene se numesc exoni.
    Recent, un grup de cercetători israelieni și americani (conduși de prof. dr. Gil Atzmon)* a reușit să arate că există o bună corelație între un anumit tip de modificare a genei receptorului pentru STH și lon­gevitate. Lipsa sau, mai corect spus, deleția exonului 3 al genei receptorului pentru STH este caracteristică bărbaților (nu și femeilor) care trăiesc peste 100 de ani. Persoanele în cauză au primit numele de d3-GHR carriers. Din punct de vedere conformațional, aceste persoane s-au dovedit a fi mai înalte decât media cu aproximativ 2,5 cm. Din punctul de vedere al vârstei, subiecții bărbați erau cu zece ani mai în vârstă decât indivizii din lotul control inclus în studiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe