Ce-şi propune Programul Anti-Tabac – al Federaţiei Asociaţiei Studenţilor în Medicină din România, o prioritate pentru mediciniştii din toată ţara? Aflaţi de la dra Sorina Vasile, în cadrul rubricii Student la medicină.

 "> Stingeţi ţigările! - Viața Medicală
Ars Medici

Stingeţi ţigările!

de Dr. Sorina VASILE - feb. 1 2012
Stingeţi ţigările!

Ce-şi propune Programul Anti-Tabac – al Federaţiei Asociaţiei Studenţilor în Medicină din România, o prioritate pentru mediciniştii din toată ţara? Aflaţi de la dra Sorina Vasile, în cadrul rubricii Student la medicină.

 

      „Nu cred că am înghiţit niciodată atâta fum de ţigară“, spune cu ton aspru o fată care merge cu paşi mari printre fumătorii din holul Facultăţii de Medicină din Bucureşti. Fumatul e ilegal în instituţiile publice, dar aici sunt mereu grupuri de studenţi care fumează chiar deasupra semnelor pe care scrie mare: „Fumatul interzis. Amenzi între 100 şi 500 de lei“. Nimeni nu îşi aminteşte când s-a dat ultima amendă. Doamna care vinde la chioşcul din capătul holului tuşeşte şi deschide geamul, dar nu protestează.
   Un student de anul I le spune colegilor că fumează din cauza stresului – „m-aş lăsa dacă ai putea reforma UMF-ul într-o imagine idealizată şi mai puţin stresantă“. Din catedra de anatomie iese un asistent care îşi cheamă studenţii înapoi în sala de disecţie – „gata pauza!“. Are o ţigară aprinsă în mână.

România este pe locul patru în UE la fumat

   Claudiu Toader, anul VI, a fost până anul trecut coordonatorul proiectului Anti-Tabac şi spune că pe studenţii la medicină îi convingi cel mai greu să se lase de fumat – „au senzaţia că ştiu toate procesele patologice şi spun că riscul lor e în totalitate asumat – «De îmbolnăvit, oricum te îmbolnăveşti»“. Unii dintre ei nu-şi asumă însă faptul că îşi îmbolnăvesc colegii. Claudiu şi echipa lui i-au cerut anul trecut rectorului să amenajeze un fumoar, dar până acum nimeni nu a făcut asta – „sper că o să se întâmple acest lucru cu următorul rector“.
   Proiectul lui Toader a început în 2008 – voia să facă ceva pentru situaţia României în ceea ce priveşte consumul de tutun: suntem pe locul patru în UE, iar fumatul în spaţiu public e ceva obişnuit. „În timp ce obiceiul de a fuma tinde să se reducă în rândul adulţilor din ţările dezvoltate, situaţia este inversă pentru ţările în curs de dezvoltare. În rândul tinerilor, se observă o creştere alarmantă a celor care fumează, atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările în curs de dezvoltare. Se estimează că 4,9 milioane de persoane mor în fiecare an în urma consumului de tutun, iar jumătate din fumătorii de azi vor muri probabil în urma unei boli derivate din consumul tutunului“, scrie studentul în descrierea programului.

Studenţii la medicină ajută oamenii să se lase de tutun

   Programul „Anti-Tabac“ este acum proiect naţional al Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România şi reprezintă o prioritate pentru mediciniştii din toată ţara. De câte ori au ocazia, aceştia merg în licee sau în locuri aglomerate din oraş şi povestesc oamenilor la ce riscuri se expun atunci când fumează sau stau înpreajma fumătorilor – boli cardiovasculare, cancer pulmonar, BPOC etc.
   Cei din Bucureşti colaborează cu Direcţia de Sănătate Publică, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ şi, până anul trecut, erau sprijiniţi de proiectul european HELP – „Pentru o viaţă fără tutun“. De câteva ori pe an, studenţii merg în parcuri sau în pieţe şi măsoară nivelul monoxidului de carbon din sângele oamenilor, ca să cuantifice cât de afectaţi sunt plămânii lor de poluare şi de fumul ţigărilor. După astfel de evenimente, fumătorii sună mai des la numărul de telefon „Stop Fumat“ (08008 7867 38628 – 08008 Stop Fumat). Specialiştii de la „Marius Nasta“, medici şi psihologi care se ocupă de această linie telefonică, cheamă pacienţii la spital şi îi tratează gratuit. Timp de două-trei luni, aceştia vin, o dată la două săptămâni, pentru a le fi evaluată starea de sănătate şi pentru a gestiona medicamentos eventualele simptome de sevraj.

Petreceri fără fumuri

   Alt eveniment al campaniei studenţeşti antifumat este organizarea de petreceri în care tutunul e interzis. „Cum o fi să vii de la o petrecere şi să nu-ţi miroasă pielea şi hainele a ţigară? Nu mai este vreun club în Bucureşti în care nu se fumează!“, a spus entuziasmat un student când a văzut invitaţia. Tinerii se gândesc şi la alte forme prin care să combată fumatul – vor să-l limiteze în spaţiul public şi să interzică reclamele la ţigarete din baruri şi cluburi, dar pentru asta au nevoie de suport legal, care e greu de obţinut.
   „În situaţia aceasta, nu poţi să influenţezi populaţia altfel decât prin informaţii, prezentate eventual de medici şi studenţi la medicină – e un mare plus. Apoi îi prezinţi procentual riscurile şi îl laşi să aleagă… Din păcate, genul acesta de program nu-ţi dă o dimensiune exactă a impactului pe care îl ai asupra populaţiei. Dar cred că cea mai bună soluţie ca o persoană să se lase de fumat este ca ea să vrea, să fie convinsă de informaţiile pe care i le dai. Partea ştiinţifică arată că oricât ai încerca metode alternative, nu e la fel de eficient. Nu poţi nici să-i închizi pe toţi şi să le iei ţigările…“, spune Claudiu Toader.
   Până una alta, holul mediciniştilor e plin de fum, iar la examenul de anatomie conferenţiarul fumează, în timp ce ascultă trei studenţi care tremură…
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe