Newsflash
Ars Medici

Strategii pentru combaterea afecțiunilor hepatice

de Dr. Mihaela UDRESCU - feb. 22 2017
Strategii pentru combaterea afecțiunilor hepatice
    Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) a organizat la București, în zilele de 30 și 31 ianuarie, o dezbatere privind implementarea Planului strategic pentru combaterea hepatitelor virale în România. Achim Kautz (Germania), consilier pe politici de sănătate al Asociației europene a pacienților cu afecțiuni hepatice (ELPA), a prezentat cadrul actual al politicilor de sănătate, cu referire la situația hepatitelor virale la nivel mondial și poziția OMS referitoare la strategia necesară pentru eradicarea lor până în 2030. Principalele obiective ale acestei strategii sunt: scăderea incidenței (reducerea cu 90% a cazurilor de hepatită virală C), scăderea mortalității (reducere cu 65%), acces la testare și tratament.
    De asemenea, acesta a făcut public rezultatul studiului Hep-CORE, care evidențiază modul în care cele 27 de țări membre ELPA urmează recomandările internaționale privind bunele practici în ceea ce privește hepatitele virale. În marea lor majoritate țările sunt europene, dar și din afară spațiului european. Studiul Hep-CORE a urmărit: existența unei strategii naționale scrise pentru hepatite virale B și/sau C; organizarea de evenimente/campanii de informare guvernamentale cu ocazia Zilei mondiale a hepatitelor; existența și accesibilitatea unor servicii de prevenție pentru consumatorii de droguri; timpul de așteptare pentru programare la medic specialist (hepatolog); accesibilitatea la tratament.
    Conform datelor rezultate, jumătate din țările analizate nu au strategii naționale în acest sens, iar trei țări au acces fără restricții la tratament de ultimă generație pentru hepatita virală C (Olanda, Serbia, Ucraina). De asemenea, jumătate din țări nu au registru național pentru hepatite virale B și C (în România este în curs de constituire), iar o treime (inclusiv țara noastră) nu au puncte de testare sau screening în afara spitalelor.
    România se clasează pe primul loc în Europa la prevalența hepatitei virale C și pe locul al patrulea la rata de mortalitate prin afecțiuni hepatice. Achim Kautz a accentuat și necesitatea construirii unei strategii de țară, a elaborării unui ghid de monitorizare a hepatitelor cronice, înființării unui registru național electronic și crearea unui cadru legislativ care să protejeze pacienții cu hepatite cronice virale împotriva dis­criminării.
    Homie Razavi (SUA), director al Center for Disease Analysis LLC, a arătat că deși România se confruntă cu o prevalența crescută a hepatitei cronice virale, are cea mai joasă rată de diagnosticare și tratament din Europa. Pornind de la acest aspect, el a făcut o serie de recomandări. Astfel, pentru reducerea ratei complicațiilor din hepatită cronică virală C (ciroză, cancer hepatic), acesta recomandă implementarea unui program de screening în două etape, cu includerea inițială a populației la risc (2017–2022), apoi a populației generale (2022–2030) și facilitarea accesului la tratament pentru pacienții nou diagnosticați. Iar pentru diminuarea incidenței și prevalenței îmbolnăvirilor cu hepatită cronică virală C, Razavi recomandă implementarea unor programe de prevenție extinse și acces nerestricționat la tratament.
    Julio Burman (Israel), liderul organizației pacienților cu boli de ficat din Israel, a propus realizarea unei coaliții între societățile medicale, asociația de pacienți, politicieni și mass-media. Andrei Băiceanu (România), consultant științific APAH-RO și ELPA, a prezentat elementele care nu trebuie să lipsească de la o strategie națională privind hepatitele virale, de la legi care să protejeze pacienții cu hepatite cronice virale împotriva discriminării, colectarea datelor (registru național), prevenție (vaccinare), la planuri de monitorizare și tratament (disponibilitate și acces la tratament).
    Conferința a fost urmată de o masă rotundă la care au participat reprezentanții APAH-RO și medici specialiști în domeniu, unde s-a discutat în principal despre screening. Ca reprezentant al grupului GastroMF al Societății Naționale de Medicina Familiei, am arătat că acest lucru ar putea fi realizat în rețeaua de medicină primară prin includerea în pachetul de baza de servicii medicale a analizelor AgHbs și anti HCV.
    O altă problemă sensibilă abordată a fost cea a vaccinării antihepatitice, cu multiplele ei carențe, în acest moment, în România (lipsa vaccinului, aderența scăzută la vaccinare a pacienților, campanii antivaccinare în mediul online, motivarea scăzută a medicilor de familie în această direcție prin birocratizarea excesivă a procesului și slaba și întârziata remunerație a acestor servicii). Medicii infecționiști prezenți la eveniment și-au arătat îngrijorarea față de modul netransparent în care lucrează comisia care adoptă protocoalele de tratament specifice hepatitelor virale. Plecând de la situația generală, dar și de la o serie de situații particulare, specialiștii prezenți au încercat să identifice un punct comun de coeziune care să constituie startul unei coaliții care să fie baza unei strategii pe termen lung, în favoarea pacienților cu afecțiuni hepatice. Toate acestea dovedesc faptul că pacienții învață să facă lobby și încep să-și ceară drepturile în mod organizat și planificat. Colaborările în acest sens sunt de bun augur, pentru că doar în echipă putem rezolva problemele.

 

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa: inprimalinie@viata-medicala.ro



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe