Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Surditatea brusc instalată – consideraţii asupra unui caz clinic

Viața Medicală
Dr. Andreea MARINESCU vineri, 5 noiembrie 2010
Viața Medicală
Conf. dr. Mădălina GEORGESCU vineri, 5 noiembrie 2010
Viața Medicală
Monica MUŢU vineri, 5 noiembrie 2010
Viața Medicală
Oana GIOSU vineri, 5 noiembrie 2010
Viața Medicală
Prof. dr. Traian ATAMAN vineri, 5 noiembrie 2010

    Cu toate că, din raţiuni ştiinţifice, dar şi medico-legale, atitudinea terapeutică este standardizată pentru diversele situaţii patologice, nu întotdeauna situaţia clinică este superpozabilă algoritmului terapeutic standardizat.
    Vascularizaţia urechii interne prezintă nu doar variaţii individuale, ci şi variaţii între urechea dreaptă şi urechea stângă, la acelaşi pacient. Se pare că urechea stângă este mai des afectată, indiferent de patologie, printr-o paucivascularitate filogenetică greu de explicat. Vascularizaţia cohleară este de tip special: aspect terminal fără anastomoze, foarte fragilă şi cu variaţii individuale (Mazzoni şi colab. – 1959). (...)

    Surditatea brusc instalată (SBI) poate apărea ca o entitate aparte, în cazul unei vasculopatii a striei vasculare, dar poate fi şi o formă de debut pentru procese expansive endomeatale interne şi ale unghiului ponto-cerebelos. SBI poate fi şi o formă de debut a hidropsului endolimfatic, a cărui primă criză este greu de diferenţiat de SBI, doar evoluţia ulterioară lămurind situaţia. SBI mai poate fi şi un semn premonitoriu pentru evoluţia unui schwannom de vestibular. În plus, SBI poate fi confundată cu o surditate reflexă (în cazul extracţiilor dentare, rahianesteziei sau altor anestezii cervico-faciale).
    Investigarea clinică şi paraclinică a SBI trebuie să fie complexă şi completă, atât pentru entitatea luată în discuţie, cât şi pentru comorbidităţile cu care se poate asocia. Examenul clinic general, pe sisteme şi aparate, trebuie să deceleze terenul vasculopatic. Examenele de laborator sunt utile atât pentru stabilirea diagnosticului, cât şi pentru modularea conduitei terapeutice (atenţie la diabetul zaharat şi la hepatita cronică cu virus hepatitic C). Nu vom lua în discuţie aceste examinări, ci ne vom referi în special la cele audiometrice. (...)
  Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.