Newsflash
Ars Medici

Tehnici hibride de revascularizare – caz clinic

de Dr. Mihai NEMEȚI - sept. 22 2017
Tehnici hibride de revascularizare – caz clinic
     La Ambulatoriul de Chirurgie vasculară al Spitalului Municipal Blaj, s-a prezentat o pacientă în vârstă de 77 de ani, acuzând dureri de repaus localizate la nivelul gambei și piciorului stâng. Durerile erau exacerbate nocturn și nu cedau la administrare de analgetice de clasa a-II-a (opioide).
     La examenul clinic, se constată absența pulsului la nivel femural, popliteu și distal stâng, precum și tulburări trofice la nivelul degetelor piciorului stâng (fenomene de hiperemie locală și necroze distale). Din anamneză aflăm că simptomatologia dureroasă s-a instalat în urmă cu aproximativ 18 luni, intensificându-se progresiv. În ceea ce privește antecedentele personale patologice, sunt menționate diabetul zaharat tip II noninsulinonecesitant, hipertensiune arterială stadiul II cu risc cardiovascular foarte înalt și dislipidemie mixtă.
     În vederea revascularizării chirurgicale, la patru zile după prezentarea la spitalul din Blaj, dr. Ioan Bitea efectuează angio-coronarografie și arteriografie periferică la nivelul membrelor inferioare ale pacientei, în laboratorul de angiografie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Arteriografia periferică pune în evidență, la nivelul axului arterial stâng, prezența ocluziei arterei femurale superficiale de la origine, cu reinjectare în treimea distală, artera tibială anterioară permeabilă până în distalitate, trunchiul tibioperonier cu ocluzie de la origine.
     Împreună cu dr. Bitea, am luat decizia realizării primei etape a revascularizării hibride, realizată în laboratorul de angiografie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Am realizat angioplastie prin abord popliteu stâng, traversând ocluzia arterei tibiale posterioare distal, până la nivelul arcadei plantare. Ulterior, am dilatat succesiv două baloane de angioplastie, cu rezultat angiografic final bun, fără disecție sau stenoză reziduală semnificativă.
     În aceeași zi, pacienta a revenit în compartimentul de chirurgie vasculară al Spitalului Municipal Blaj, unde a beneficiat de timpul chirurgical al revascularizării hibride –  bypass femuro-popliteu distal stâng cu grefon safen autolog inversat, recoltat prin incizii etajate, sub rahianestezie. Din echipa chirurgicală pe care am condus-o a făcut parte și dr. Raul Șandor, medic specialist în chirurgie vasculară. Intervenția chirurgicală a decurs fără evenimente deosebite, pacienta fiind stabilă hemodinamic, respirator și neurologic pe întreaga durată a actului chirurgical. Anestezia a fost asigurată de dr. Cezar Gorcea, medic specialist ATI la Spitalul Municipal Blaj.
   Postoperator, s-a instituit tratament anticoagulant, antiplachetar, antialgic, antibiotic și  antihipertensiv. Evoluția a fost favorabilă, simptomatologia dureroasă a dispărut (atât cea de repaus, cât și claudicația intermitentă), iar leziunile trofice au prezentat o regresie rapidă. Durata spitalizării a fost de șase zile în cadrul compartimentului de chirurgie vasculară al Spitalului Municipal Blaj.
     În ziua a douăsprezecea postoperator, se decelează ecografic flux Doppler în parametri normali, atât la nivelul grefonului venos safen autolog al bypassului femuro-popliteu, cât și la nivel distal – artera tibială posterioară și artera tibială anterioară, starea clinică a pacientei fiind excelentă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe