Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Tehnici moleculare în diagnosticul microbiologic

Viața Medicală
Dr. Maria NICA vineri, 12 noiembrie 2010
Viața Medicală
Dr. Amalia DASCĂLU vineri, 12 noiembrie 2010
Viața Medicală
Dr. Andreea TODERAN vineri, 12 noiembrie 2010
Viața Medicală
Prof. dr. Emanoil CEAUŞU vineri, 12 noiembrie 2010

    Tehnică de laborator ce se bazează pe reacţia în lanţ a polimerazei, folosită, în acest caz, simultan pentru a amplifica şi a evalua cantitativ una sau mai multe molecule-ţintă de ADN, real time PCR poate completa foarte util metodele de diagnostic bacteriologic standard în tuberculoză, cu un rol important în detecţia şi confirmarea precoce a formelor paucibacilare. O demonstraţie în acest sens, prin prisma experienţei Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş“, sub semnătura dnei dr. Maria Nica şi a dlui prof. dr. Emanoil Ceauşu. (...)
 

   În diagnosticul microbiologic al bolilor infecţioase s-au petrecut, în ultimii ani, modificări spectaculoase, prin apariţia unor tehnici diagnostice noi. Printre acestea, cele moleculare, care au creat noi oportunităţi pentru laboratoarele de Microbiologie clinică, privind diagnosticul etiologic precoce, monitorizarea evoluţiei şi a prognosticului bolii, precum şi monitorizarea răspunsului la tratamentul antiinfecţios.
  Metodele alternative de laborator pentru identificarea speciei Mycobacterium includ analizarea acizilor micolici prin cromatografie şi investigaţiile genetice utilizând sonde ADN, metode de amplificare genică şi secvenţiere a acizilor nucleici. În prezent, sunt recomandate strategii de identificare a izolatelor de Mycobacterium tuberculosis prin combinarea metodelor fenotipice cu cele genotipice.
  Real Time PCR a revoluţionat diagnosticul microbiologic în clinică. Această metodă combină reacţiile chimice cu detecţia prin fluorescenţă a produsului de amplificare a acizilor nucleici, în aceeaşi reacţie. Combinarea sensibilităţii şi specificităţii excelente cu riscul scăzut de contaminare şi viteza reacţiei fac din tehnica RT-PCR o alternativă superioară a diagnosticului microbiologic clasic. RT-PCR poate completa foarte util metodele de diagnostic bacteriologic standard în tuberculoză, pentru confirmarea precoce a formelor paucibacilare, şi contribuie la managementul specific al pacienţilor cu culturi bacteriene negative. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.