Newsflash
Ars Medici

Telemedicina pentru pacienţii cu AVC acut (faza de urgenţă)

de Acad. Constantin POPA - dec. 15 2017
Telemedicina pentru pacienţii cu AVC acut (faza de urgenţă)
     În cazurile în care resursele pentru pacienții cu AVC (accident vascular cerebral) sunt insuficiente într-o anumită unitate medicală, se pot implementa sistemele telemedicale. Acestea au rolul de a asigura tratamentul corespunzător sau de a suplimenta resursele disponibile.
     Unităţile medicale de tratament pregătesc realizarea unor reţele telemedicale de tratament pentru AVC (în sistem radial cu „nod și spițe”). Acestea ar trebui să includă toți factorii-cheie decizionali pentru a asigura adoptarea cu succes a sistemului și pentru promovarea sustenabilității acestuia. Este necesar un sprijin tehnic, legal, operaţional, de facturare şi control al numărului de paturi. Multe dintre aceste elemente trebuie abordate atât la nivelul unităţilor medicale care trimit pacienți, cât şi la al celor care primesc transferurile.
     Organizaţiile medicale care oferă sau solicită servicii telemedicale în cadrul unui sistem regional pentru tratamentul AVC trebuie organizate în baza unor principii bine stabilite, prin intermediul unor contracte. Acestea trebuie să includă, cel puţin minimal, următoarele: costurile aferente realizării şi menţinerii reţelei, conformitatea cu reglementările locale, limitele şi relaţiile de non-concurenţă, riscul medico-legal, asigurarea de malpraxis, reglementări care guvernează distribuirea informaţiilor medicale protejate, licenţierea şi încrederea în furnizorii de servicii telemedicale, stabilirea unui sistem de rambursare pentru serviciile profesionale la valoarea corectă a pieţei şi delimitarea rolurilor şi responsabilităţilor întregului personal clinic, administrativ şi tehnic, atât la nivelul nodului, cât şi la nivelul spiţelor din sistemul de interacţiune telemedical.
     Serviciile de consult la distanţă (prin intermediul telemedicinei) trebuie oferite într-o manieră similară unui consult direct. Dictarea/transcrierea detaliilor consultului şi recomandările trebuie păstrate la spitalul „nod” şi transmise la spitalul „spiţă” în timp util. Acestea trebuie să includă şi elemente adecvate de identificare a pacientului, care să asigure o atribuire precisă a informaţiilor. Pacienţilor sau aparţinătorilor acestora (cu putere de decizie în context medical) trebuie să le fie aduse la cunoştinţă indicaţiile, beneficiile şi riscurile consultului telemedical. De asemenea, trebuie să fie acordat consimţământul pacientului pentru desfășurarea acestei activități.
     Un mecanism fiabil pentru accesarea sistemului pentru AVC (de exemplu, serviciu centralizat pentru pagere, linie telefonică directă) trebuie să fie disponibil. Existența acestuia este obligatorie pentru a se asigura că personalul solicitat de la spitalul spiţă poate fi contactat în mod prompt de spitalul nod în vederea consultului pacientului. În funcţie de natura şi gradul de specializare ale afilierii dintre unitatea nod şi cea spiţă, pacienţii cu AVC acut pot urma un proces de înregistrare virtuală la unitatea nod. Acest fapt uşurează ulterior stocarea şi transmiterea înregistrărilor medicale electronice. În acest caz, notificarea adecvată privind datele persoanele şi politicile aferente trebuie să fie aduse la cunoştinţa pacientului. (...)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe