Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Teorii privind eficienţa homeopatiei

Viața Medicală
Dr. Valentin PANTEA vineri, 17 decembrie 2010

   Homeopatia a apărut în sec. XVIII şi s-a dezvoltat ca o tehnică terapeutică distinctă sub influenţa teoriei cunoaşterii şi a metodologiei recomandate de Francis Bacon, în Novum Organum. Fondatorul homeopatiei moderne este considerat Christian Friedrich Samuel Hahnemann, medic german născut în 1775, care a expus noua idee terapeutică în lucrarea Organon der Rationnellen Heilkunhe (Metoda meşteşugului vindecării raţionale). Preocupat de a găsi o terapeutică eficientă pentru afecţiunile contemporane lui, Hahnemann a revalorizat principiul „Similia similibus curantur“, cunoscut din Antichitate şi expus în opera lui Hipocrate, şi a experimentat ulterior pe el însuşi efectul a zeci de substanţe, alcătuind, pe baza observaţiilor făcute, „patogeneziile“ acestora. (...)

   Homeopatia, ca şi medicina clasică, pleacă de la premisa că boala implică o cauză şi un substrat – teren. Dar, spre deosebire de aceasta, care s-a axat aproape exclusiv pe studiul cauzei din care derivă apoi terapia, homeopatia s-a orientat spre tratament, aprofundând studiul terenului, al semnelor care indică starea de boală şi al totalităţii simptomelor pe care bolnavul le prezintă. Totodată, homeopatia a aprofundat experimentarea substanţelor medicamentoase pe omul sănătos, identificând simptomele psihice şi reacţia salutară a acestora, ceea ce a condus la o terapie reacţională şi la un tratament individualizat, opus terapiei cauzale şi tratamentului standardizat promovat de alopatie. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.