Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Toleranţa la glucoză în acromegalie – aspecte fiziopatologice şi terapeutice –

Viața Medicală
Dr. Irina POPESCU vineri, 20 mai 2011

   Anomaliile metabolismului glucidic sunt complicaţii frecvente ale acromegaliei şi constituie o cauză importantă de mortalitate în această afecţiune. Aspecte fiziopatologice şi terapeutice ale toleranţei la glucoză în acromegalie sunt prezentate în articolul semnat de dl prof. dr. Constantin Dumitrache şi dna dr. Irina Popescu. (...)
  

   Acromegalia este o boală sistemică, în care excesul de hormon de creştere (GH), provenit de cele mai multe ori dintr-un adenom hipofizar, afectează majoritatea organelor şi sistemelor şi perturbă echilibrul metabolic al organismului (1). Mortalitatea pacienţilor cu acromegalie este dublă faţă de cea înregistrată în populaţia generală (2). Complicaţiile cardiovasculare, alterarea toleranţei la glucoză şi neoplaziile sunt cele mai importante cauze de creştere a mortalităţii în acromegalie.
   Toate etapele alterării metabolismului glucidic sunt prezente la pacienţii cu acromegalie activă: hiperglicemia à jeun (glicemie bazală: 110–125 mg/dl, glicemia la două ore în cadrul testului oral de toleranţă la glucoză < 140 mg/dl), toleranţa alterată la glucoză (glicemie bazală normală sau uşor crescută, glicemia la două ore: 140–199 mg/dl) şi diabetul zaharat tip 2 (glicemie bazală > 125 mg/dl, glicemia la două ore > 200 mg/dl) (criterii OMS, 2006). (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.