Newsflash
Ars Medici

Tratamentul malformaţiilor arteriovenoase intracraniene (1)

de Acad. Constantin POPA - sept. 14 2012
Tratamentul malformaţiilor arteriovenoase intracraniene (1)
   Malformaţiile arteriovenoase intracraniene (MAV) sunt leziuni relativ rare, dar în creştere, care pot determina simptome neurologice sau deces. Deşi MAV se pot prezenta cu hemoragie sau cu crize convulsive, datorită apariţiei tehnicilor actuale de imagistică cerebrală, un număr din ce în ce mai mare este detectat înainte de rupere.
   În ultima decadă, tratamentul malformaţiilor arteriovenoase intracraniene s-a dezvoltat semnificativ. Au evoluat tehnicile de microchirurgie, precum şi cele endovasculare sau cele de radiochirurgie. Odată cu dezvoltarea opţiunilor de tratament, s-au formulat, în diferite instituţii, protocoale de tratament cu tehnici adaptate pentru tratamentul MAV.
   Consiliul de Stroke al Asociaţiei Americane de Stroke şi alte întâlniri de consens europene au constituit un grup de analiză pentru revizuirea informaţiilor publicate despre MAV intracraniene, cu scopul de a stabili recomandările de evaluare privind epidemiologia, istoricul natural, strategiile de tratament şi prognostic.
   Plecând de la aceste date orientative, cu acordul World Stroke Academy (WSA) – proiect al World Stroke Organisation (WSO) –, am încercat o adaptare a recomandărilor la condiţiile din România. Este nevoie să precizăm că anevrismele reprezintă un capitol separat, ce nu este luat în discuţie cu această ocazie. Aceasta şi pentru faptul că anevrismele arterelor cerebrale beneficiază de orientări terapeutice mult mai riguroase.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe