Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Tulburările vezico-sfincteriene după un accident vascular cerebral

Viața Medicală
Acad. Constantin POPA vineri, 18 decembrie 2015

     Tulburările vezico-sfincteriene (TVS) sunt frecvent asociate cu accidentele vasculare cerebrale (AVC), fie ca o nouă apariție, fie în baza unei afecțiuni funcționale urinare preexistente. Gestionarea acestora depinde de perioada de timp de la producerea unui AVC, preocupările și prioritățile fiind diferite în funcție de tratamentul adoptat pe filieră neurovasculară.

 

Epidemiologie și fiziopatologie

 

     Valorile frecvenței TVS la internarea pacienților cu AVC variază în funcție de studii, acestea alternând între 32 și 79%. De cele mai multe ori, evoluția este spontan favorabilă, cu reducerea ratei de frecvență cu o treime începând cu a doua săptămână, ori cu jumătate după săptămâna a douăsprezecea (fig. 1). Prezența TVS în faza acută reprezintă un factor independent de prognostic nefavorabil, însă funcțional la trei luni, persistența lor după această perioadă indicând dependența funcționalității pacienților implicați.
     Factorii predictivi ai apariției TVS în faza acută reflectă dimensiunea leziunii, dintre aceștia enumerându-se deficitul motor sever, coma, tulburările de deglutiție și cele cognitive, dependența funcțională importantă și vârsta de peste 75 de ani. În schimb, topografia leziunii, mecanismul etiopatogenic al acesteia (cu excepția lacunelor) și sexul pacientului nu influențează apariția acestor afecțiuni. Cazurile cu profil de retenție sunt mai frecvente, totuși, la bărbați.
     Fiziopatologia afecțiunilor urinare în patologie neurovasculară se bazează, în principal, pe prezența leziunilor la nivelul centrilor cerebrali responsabili de controlul micțiunii (fig. 2). Prezența unor TVS anterioare este importantă, dar nici iatrogenia (tratamentul intensiv în spital, în faza acută) nu trebuie neglijată, atât pe plan somatic, cât și fizico-comportamental. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.