Newsflash
Ars Medici

Tulburările vezico-sfincteriene după un accident vascular cerebral

de Acad. Constantin POPA - dec. 18 2015
Tulburările vezico-sfincteriene după un accident vascular cerebral

     Tulburările vezico-sfincteriene (TVS) sunt frecvent asociate cu accidentele vasculare cerebrale (AVC), fie ca o nouă apariție, fie în baza unei afecțiuni funcționale urinare preexistente. Gestionarea acestora depinde de perioada de timp de la producerea unui AVC, preocupările și prioritățile fiind diferite în funcție de tratamentul adoptat pe filieră neurovasculară.

 

Epidemiologie și fiziopatologie

 

     Valorile frecvenței TVS la internarea pacienților cu AVC variază în funcție de studii, acestea alternând între 32 și 79%. De cele mai multe ori, evoluția este spontan favorabilă, cu reducerea ratei de frecvență cu o treime începând cu a doua săptămână, ori cu jumătate după săptămâna a douăsprezecea (fig. 1). Prezența TVS în faza acută reprezintă un factor independent de prognostic nefavorabil, însă funcțional la trei luni, persistența lor după această perioadă indicând dependența funcționalității pacienților implicați.
     Factorii predictivi ai apariției TVS în faza acută reflectă dimensiunea leziunii, dintre aceștia enumerându-se deficitul motor sever, coma, tulburările de deglutiție și cele cognitive, dependența funcțională importantă și vârsta de peste 75 de ani. În schimb, topografia leziunii, mecanismul etiopatogenic al acesteia (cu excepția lacunelor) și sexul pacientului nu influențează apariția acestor afecțiuni. Cazurile cu profil de retenție sunt mai frecvente, totuși, la bărbați.
     Fiziopatologia afecțiunilor urinare în patologie neurovasculară se bazează, în principal, pe prezența leziunilor la nivelul centrilor cerebrali responsabili de controlul micțiunii (fig. 2). Prezența unor TVS anterioare este importantă, dar nici iatrogenia (tratamentul intensiv în spital, în faza acută) nu trebuie neglijată, atât pe plan somatic, cât și fizico-comportamental. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe