Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Tumorile neuroendocrine – de la concept la abordarea multidisciplinară (2)

Viața Medicală
Dr. Mara CARŞOTE vineri, 28 august 2015

Ghidurile ENETS

 

     La aproape 100 de ani de la descoperirea lui Oberndorfer, tumorile neuroendocrine au evoluat treptat ca și concept, captând atenția unui număr mare de specialiști din domenii diverse precum boli interne, chirurgie, anatomopatologie, biochimie, medicină de laborator, radiologie și imagistică medicală, genetică medicală.
     Societatea Europeană de Tumori Neuroendocrine (ENETS) vine în sprijinul integrativ al abordării acestei patologii complexe, diversificând recomandările de terapie pe baza unor ghiduri care se referă la situații particulare, plecând de la clasificarea OMS în vigoare. În prezent există două tipuri de ghiduri: vechi și curente. În categoria ghidurilor vechi menționăm: cele de consens pentru diagnostic și tratament realizate între anii 2005 și 2007, separat pentru gastrinom, insulinom, părțile intestinului (foregut, midgut, hindgut) cu și fără metastaze hepatice, tumori pancreatice, de apendice, duodenale, jejuno-ileale, colo-rectale etc. Începând cu anul 2006, ENETS aprobă cele două consensuri de stadializare TNM în funcție de localizare, incluzând și gradingul tumoral. Apoi între 2006 și 2009 au fost publicate ghidurile pentru abordarea terapeutică specifică. Ghidurile curente ale ENETS sunt emise în anul 2012 și se concentrează pe neoplasmele gastroduodenale, pancreatice sau aparținând altor zone de interes. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.